Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci hlasujú, Istanbulský dohovor ide ďalej
Zdielať na

Poslanci hlasujú, Istanbulský dohovor ide ďalej

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Keď parlament zahlasoval proti Istanbulskému dohovoru, mnohí jeho odporcovia sa zaradovali. Presnejšie povedané, prešiel návrh uznesenia od SNS, ktorým žiada vládu, aby Slovensko nepokračovalo v procese smerujúcom k ratifikácii dohovoru. Zazneli však už aj názory, že toto hlasovanie v podstate nič neznamená. A procedúru, ktorá sa začala ešte v roku 2011, to nezastavilo.

Dokument sa oficiálne nazýva Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domáceho násilia a o boji proti nemu. Uznesenie proti nemu podporili Smer, SNS, ĽSNS, Sme rodina, polovica Mosta, polovica OĽANO a niektorí nezaradení poslanci.

"Pre nás je to naozaj šťastná chvíľa a možno aj veľa slávnostná," opisuje svoje emócie poslankyňa za SNS Eva Smolíková.

Rokovanie na balkóne sledovali aj bratia Kuffovci, či aktivista Chromík, ktorí dlhodobo bojujú proti Istanbulskému dohovoru. Opozícia však už počas piatkového rokovania hovorila, že celé je to účelovo načasované deň pred druhým kolom prezidentských volieb a je to pokus nasmerovať silno konzervatívnych voličov ku konkrétnemu kandidátovi.

"Predkladatelia Istanbulskej zmluvy zneužívajú postavenie žien na to, aby legalizovali príliv migrantov do európskej únie," myslí si poslanec Peter Marček.

Podpredsedníčka Národnej rady Lucia Nicholsonová ale vraví: "Toto bolo úplne zbytočné strašenie Istanbulským dohovorom a zúfalá snaha o to, aby ovplyvnili v prospech pána Šefčoviča prezidentské voľby."

Ako už vieme, Šefčovičovi to nepomohlo. A navyše, exministerka spravodlivosti Žitňanská napísala, že parlament dal len politický príkaz, aby vláda niečo urobila, ale vláda sama to urobiť nemôže, pretože tento dohovor je prezidentskou zmluvou.

"Vláda ho dojednala z poverenia prezidenta a člen vlády ho podpísal tiež z poverenia prezidenta. Ak teda parlament žiada vládu urobiť vyhlásenie voči Rade Európy aj s právnymi účinkami, môže len rovnako ako pri podpise odporučiť prezidentovi, aby poveril člena vlády na takýto krok," hovorí Lucia Žitňanská.

Slovensko podpísalo dohovor už v roku 2011, na ratifikáciu stále čakáme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy