Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poslanci dnes opäť budú voliť ústavných sudcov
Zdielať na

Poslanci dnes opäť budú voliť ústavných sudcov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko dnes čaká ďalšie kolo volieb sudcov Ústavného súdu. Laszló Solymos, zastupujúci Bélu Bugára na koaličnej rade verí, že sa dnes podarí zvoliť ústavných sudcov, minimálne na sfunkčnenie Ústavného súdu. Premiér Pellegrini potvrdil, že koalícia o menách bude rokovať dnes na obed.

O talár na košickom súde sa uchádza 29 právnikov, ktorí absolvovali verejné vypočutie a odobril ich Ústavnoprávny výbor NR SR. Voľbu sudcov Ústavného súdu označila ex-ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za najväčšiu prioritu poslancov parlamentu. Zároveň kritizovala minulotýždňovú dohodu vládnej koalície s kotlebovcami.

"Videli sme na vlastné oči, že vládne strany sú ochotné rokovať so stranou Mariána Kotlebu. To je jednoducho neakceptovateľné," pripomenula exministerka.

Hlasovanie je na programe dnes o 17:00.

Podľa exministerky nebude na Slovensku právny štát, kým nebude voľba sudcov politickou témou číslo jeden: "Je absolútne zvrátené uvažovať politickou vypočítavosťou, zvoliť šiestich nových sudcov a myslieť si, že Ústavný súd SR bude funkčný. No nebude, pretože je zásadný rozdiel, či má plénum súdu sedem ľudí, alebo trinásť ľudí. Pri minimálnom počte siedmich sudcov stačí, aby mal jeden z nich iný názor, alebo ochorel," povedala Žitňanská. 

Zákonodarcov čaká hlasovanie o 17:00, pričom podľa dostupných informácií nebola doteraz zhoda na žiadnom mene. Koaliční poslanci by uprednostnili  tajnú voľbu, niektorí odborníci na ústavné právo, ako aj občianski aktivisti žiadajú verejnú voľbu. Rovnakú alternatívu podporuje tiež viacero opozičných strán.

Dospieť k zhode na menách kandidátov je už dlhšie problém:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy