Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lajčák to nemá jednoduché. Proti jeho verejným postojom vystupujú aj koaliční kolegovia
Zdielať na

Lajčák to nemá jednoduché. Proti jeho verejným postojom vystupujú aj koaliční kolegovia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci minister Lajčák stiahol svoju demisiu, nemá to jednoduché. Stále častejšie proti jeho verejným postojom vystupujú jeho koaliční kolegovia. I preto bolo prekvapením, keď vláda pred týždňom bez pripomienok schválila priority zahraničnej a európskej politiky na tento rok. Oveľa náročnejšia bude zrejme debata a o bezpečnostnej stratégii.

Že sa Miroslav Lajčák v pohľade na zahraničnú politiku nezhodne s Dankom nie je prekvapením, oveľa viac ho mrzia nezhody so straníckymi kolegami. "Nejde o žiadny súboj s pánom Lajčákom," uviedol Erik Tomáš, poslanec NRSR SMER-SD. "Ja to vnímam s ustarostením, pretože môžu vznikať otázky, či náhodou Slovensko v tichosti neprehodilo výhybku a či naše programové vyhlásenie, v ktorom je jasne zadefinovaná orientácia na Európsku úniu a na naše členstvo v Severoatlantickej aliancii, či je rovnako takto jasne aj v srdci poslancov," povedal Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí SR. "Chcel by som všetkých ubezpečiť, najmä tých, ktorí trepú, že Európska únia nemá podporu SNS, že SNS jasne podpísala programové vyhlásenie vlády," vyjadril sa Andrej Danko, predseda SNS. A práve aj ostatná návteva Andreja Danka v Rusku nebola podľa Miroslava Lajčáka úplne štandardnou, keďže sa o nej dozvedeli len dva dni dopredu. "Štandardné je, že našich ústavných činiteľov dohadujú naše zastupiteľské úrady a v tomto prípade to tak nebolo," oponuje Miroslav Lajčák. "Keď sa rozhodnem ísť zajtra do Honolulu, tak pôjdem do Honolulu. Pán Lajčák, ak bol prekvapený a nemal informácie, asi to je len jeho osobný postoj, ale verím, že nechcel povedať, že som tam nemal ísť. Lebo to by som musel zase ináč reagovať," obhajuje svoje konanie predseda SNS. 

Okrem odlišných postojov s koaličnou SNS sa často Miroslav Lajčák musí v ostatnom čase vysporiadať s odlišnými názormi v poslaneckom klube strany SMER. "Keby to bola len SNS, to by zvládal, ale bojovať ešte aj proti pánovi Blahovi a proti pánovi Ficovi a proti ďalším ľuďom z vnútra SMER-u je príliš ťažké a už to nezvláda," vyjadril sa k ministrovi Marián Leško, politický komentátor. 

Ľahké prímerie v zahraničnej politike a v koalícii môže narušiť debata o bezpečnostnej stratégii, ktorá prekáža koaličnej SNS. "Veľmi výrazne zdôraznená v programovom vyhlásení vlády, že materiál prešiel jednomyseľne vo vláde a niekde sa po ceste stratil. Smozrejme, by bolo lepšie, keby sa takéto veci nestávali," povedal Miroslav Lajčák. Hoci sa Lajčák stále častejšie stáva terčom útokov z vlastných radov, zatiaľ vraj neoľutoval svoje rozhodnutie, že vzal späť demisiu. "Veľmi by som sa čudoval, keby tú tristnú skúsenosť chcel zopakovať," dodal Marián Leško.

Súvisiace články