Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Začala sa voľba ústavných sudcov, hlasuje sa verejne
Zdielať na

Začala sa voľba ústavných sudcov, hlasuje sa verejne

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR v utorok po 17-tej pristúpili k voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Urobili tak po diskusii, ktorej sa venovali počas štvrtkového aj piatkového rokovania parlamentu.

K voľbe ústavných sudcov vo štvrtok vystúpil aj prezident Andrej Kiska. Podľa prezidenta medzi 39 uchádzačmi je dostatok kvalitných a čestných odborníkov. "Vašou ústavnou povinnosťou je zvoliť 18 kandidátov. Ja ako prezident som pripravený vymenovať z nich deväť sudcov ústavného súdu bez zbytočného odkladu. Tak, aby k 16. februáru 2019 ústavný súd riadne fungoval a bola zabezpečená účinná ochrana práv ľudí na Slovensku," povedal Kiska v pléne vo štvrtok 7. februára.

Parlament by mal z 39 uchádzačov zvoliť 18 kandidátov na ústavných sudcov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie 16. februára.

Predseda strany Smer Robert Fico v utorok stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Oznámil to na popoludňajšej tlačovej konferencii. "Ak v dnešnej voľbe prejdú niektorí kandidáti spoločným hlasovaním opozície a strany Most-Híd, dôjde k bezprecedentnému porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami pre fungovanie vládneho kabinetu v tomto zložení," povedal Fico na vyhlásení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy