Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič zostáva poslancom NR SR. Za jeho vylúčenie nehlasovala ani polovica poslancov
Zdielať na

Matovič zostáva poslancom NR SR. Za jeho vylúčenie nehlasovala ani polovica poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady rozhodli, že Igor Matovič zostáva poslancom parlamentu. Ten ešte v stredu vyzýval koaličných poslancov, aby dokonali dielo a odobrali mu poslanecký mandát za dvakrát nepozastavenú živnosť. Za jeho vylúčenie ale nehlasovala ani polovica poslancov.

Za Matovičove vylúčenie z parlamentu hlasovalo len 26 poslancov. Na stratu mandátu je pritom treba 90 hlasov. Za odobratie jeho poslaneckého mandátu hlasovalo 9 poslancov strany SMER -SD vrátane Fica, 4 poslanci národniarov (SNS) a 12 poslancov ĽSNS. Marián Kotleba na hlasovaní chýbal.  Proti odobratiu mandátu hlasovalo 54, zdržalo sa 47 zákonodarcov. 

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzýval v stredu v parlamente koaličných poslancov, aby dokonali dielo a odobrali mu poslanecký mandát za dvakrát nepozastavenú živnosť. Matovič vo vystúpení nazval predsedu Národnej rady SR Andreja Danka plagiátorom i zlodejom. 

Vadí mi na politike, že sa hráme na niečo a mnohým záleží viac na tom, že Danko si dá oblek za 5 000, ale nezáleží nám, ako sa správa, či sa správa ako ožran Hrnko, alebo kradne. Tak isto aj pri zákone o ochrane verejného záujmu ideme lynčovať toho, kto mal nula faktúr, nula zisku. Dali ste mi 13 000 eur pokutu, že som mal nula faktúr a nula eur zisk, ale že zlodeja korunovaného, ktorý nevyplatil mzdy 200 ľudom v Revúcej, toho zbožňujete,“ vyhlásil Matovič s tým, že namiesto toho, aby bol zlodej hnaný do basy, dávajú mu podľa Matoviča priestor v televízii a nechajú ho, aby lynčoval opozičných poslancov, lebo urobili prešľap.

"Nevadí vám korunovaný zlodej, usvedčený podvodník a plagiátor a neschválite program (mimoriadnej parlamentnej schôdze s návrhom na odvolanie Danka), ale vadí vám ten, čo zabudol, že sa mu obnovila živnosť. Nie je ten zákon zvrátený?“ pýtal sa predseda OĽaNO v pléne.

Celý článok o Matovičom vyjadrení v stredu v NR SR si môžete prečítať TU:

Danko: Matovič porušil svoju povinnosť

Po tom, ako poslanci nehlasovali za odobratie mandátu poslancovi Igorovi Matovičovi, Danko uviedol, že Matovič porušil svoju povinnosť, keď si nepozastavil živnosť. "Nikto sa ho nepýtal, aký bol dôvod prerušenia živnosti, ale keď živnostník ukončuje svoju činnosť, musí zdaniť svoje zostatkové pohľadávky. Týmto sme sa zaoberať nechceli, ale robiť z neho chudáka, ktorému sa tu robí zle, je nedôstojné. Dva roky som držal v šuflíku tento návrh výboru a bol som povinný to dať do pléna. Vidíte, že došlo k prejednaniu tejto veci a nikto sa nikomu nemstí," povedal Danko.

"Skúsme zachovať chladnú hlavu. Dnes ste videli, že poslanci sa k problému postavili, dodržal sa zákon," uviedol šéf parlamentu s tým, že medzi poslancami sú ďalší, ktorí nemajú v majetkových priznaniach uvedené svoje chaty a iné veci, a tiež sa môžu dostať do podobného problému ako Matovič.

​Opoziční lídri žiadali mimoriadnu parlamentnú schôdzu pre odvolanie Danka. To sa ale nakoniec nekonalo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy