Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neexistuje prekážka, ktorá by bránila vo výbere schopných kandidátov, tvrdí Kiska
Zdielať na

Neexistuje prekážka, ktorá by bránila vo výbere schopných kandidátov, tvrdí Kiska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska sa v súvislosti s blížiacim sa menovaním ústavných sudcov uviedol, že verí, že si národná rada bude schopná zo 40 mien vybrať 18, z ktorých by prezident deviatich vymenoval. Podľa neho neexistuje reálna prekážka, ktorá by tomu bránila.

Vyjadrenie prezidenta Andreja Kisku sme vysielali NAŽIVO.

"Som pripravený menovať deviatich. Neexistuje žiadna reálna prekážka, ktorá by prekážala tomu, aby zo 40 mien parlament navrhol tých, ktorí môžu na ústavnom súde pôsobiť," uviedol prezident Kiska s tým, že si je vedomý toho, že by verejnosť chcela počuť jeho vyjadrenie ku kandidatúre jedného z nominantov. S najväčšou pravdepodobnosťou myslel Roberta Fica, ktorého nomináciu odniesol Martin Glváč. Ten sa vyjadril, že Fica považuje za jedného z najlepších kandidátov. Prezident ale svoje stanovisko neprezradil, uviedol len, že jeho zaujíma len Ústavný súd SR. 

Ďalej povedal, že dobrý kandidát na sudcu ústavného súdu by podľa neho mal spĺňať dve kritériá. Mala by to byť odbornosť a morálka. "Dôveryhodný ochrancovia spravodlivosti a dôveryhodný aj v očiach verejnosti. Ich rozhodovanie nebude viesť nič iné než právo a spravodlivosť. Nasledujúce týždne je príležitosťou lepšie spoznať tých, ktorý sa o túto pozíciu uchádzajú," povedal prezident s tým, že je pred nami jedna z najdôležitejších volieb, ktorá bude ovplyvňovať najmä kvalitu právneho štátu. "Preto nemôžeme občanov sklamať," dodal. 

Mnohí už šepkali o tom, že existuje možnosť naťahovať voľbu dovtedy, kým sa nevymení prezident. "V situácii, kedy hrozí znefunkčnenie ústavného súdu, to znamená, že tam nebude minimálne sedem sudcov a plénum nebude uznášaniaschopné, tak v tejto situácii by bolo veľmi zlé a protiústavného zdržiavať navrhovanie kandidátov prezidentovi len preto, že ich nemáme zvolených kompletných 18," povedal ústavný právnik Peter Kubina. 

Noví sudcovia sa budú voliť podľa starých pravidiel, keďže sa vládnej koalícii nepodarilo presadiť na jeseň minulého roka zmeny. Uchádzačom stačí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov Národnej rady SR, najmenej však 39. Parlament zvolí 18 kandidátov, z ktorých následne prezident Slovenskej republiky vymenuje polovicu. Novinkou bude verejné vypočutie kandidátov pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR, na ktorom sa môže zúčastniť aj prezident. Z neho bude vyhotovený aj audio či videozáznam. Deviati sudcovia, respektíve sudkyne, budú obliekať taláre najbližších 12 rokov.

Medzi nominovanými sú Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban a Radovan Hrádek, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher a Robert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy