Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia zatkla podozrivého zo zverejnenia citlivých údajov politikov. Tvrdí, že sa priznal
Zdielať na

Polícia zatkla podozrivého zo zverejnenia citlivých údajov politikov. Tvrdí, že sa priznal

BERLÍN / Nemecká polícia zatkla muža podozrivého zo zverejnenia osobných údajov takmer tisícky politikov a známych osobnosti na internete. Na svojom webe zverejnil informáciou Spolkový kriminálny úrad.

Dvadsaťročný mladík sa podľa nemeckých médií k činu priznal. Polícia poskytne viac informácií na tlačovej konferencii o 12:00. Server televízie ARD uviedol, že zásah sa odohral už v nedeľu. 

Na internete sa do konca minulého roka objavili údaje celkom 994 osôb zverejnených prostredníctvom jedného účtu na sociálnej sieti. Sú medzi nimi politici všetkých nemeckých parlamentných strán s výnimkou protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko. Medzi politikmi bola aj kancelárka Angela Merkel či prezident Frank-Walter Steinmeier. 

Na internete sa tiež objavilo mnoho interných straníckych dokumentov, napríklad zoznamy členov jednotlivých strán a ich adries. V mnohých textoch sú prístupné citlivé osobné údaje, na internete sa objavili aj obsahy súkromných chatov poslancov s ich rodinnými príslušníkmi, listami, účtami či s kópiami občianskych preukazov nemeckých zákonodarcov. 

Ostražití by mali byť aj slovenskí politici 

Na pozore by mali byť aj slovenskí politici a mali by si veľmi dobre rozmyslieť, komu čo posielajú alebo píšu Šéf parlamentného výboru pre kontrolu Vojenského spravodajstva Eduard Heger hovorí, že naše tajné služby sú v kontakte s nemeckou stranou a informácie o útoku by mali dostať v najbližších týždňoch. No skôr ako na hackerov, by sme sa mali skôr zamerať na seba. 

"Tá prevencia je úplne najdôležitejšia, preto je dôležité, aby aj ľudia, ktorí môžu byť vystavení takýmto útokom, ako napríklad politici, veľmi dôležité, aby múdro spravovali dáta, ktoré majú. Každý politik by si mal dobre rozmyslieť, čo komunikuje a ako komunikuje," povedal Eduard Heger, poslaneec NR SR za OĽaNO. 

V nedávnej dobe bolo hackerskému útoku vystavené ministerstvo zahraničných vecí. Televízia JOJ preto zisťovala, ako chráni poslancov kancelária Národnej rady, a či je sieť vôbec možné uchrániť úplne. "Zverejnením týchto informácií by bola znížená účinnosť týchto opatrení. Z podstaty fungovania IT technológií to je možné iba za predpokladu úplnej izolácie od vonkajšej siete a používateľov. Poslancov o používaní pracovných notebookov a pošty inštruujeme," uvádza sa v stanovisku NR SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy