Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia rieši biznis s agrodotáciami. Vyšetrovateľ obvinil z podvodu exposlankyňu Roškovú
Zdielať na

Polícia rieši biznis s agrodotáciami. Vyšetrovateľ obvinil z podvodu exposlankyňu Roškovú

BRATISLAVA / Polícia po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej začala vyšetrovať agrodotácie na východnom Slovensku. Momentálne sa vyšetrovanie zameralo na Ľubicu Roškovú, ktorá v minulosti zastávala post poslankyne parlamentu za Smer-SD.

Firma bývalej poslankyne Ľubice Roškovej mala poberať agrodotácie aj na dedinské letisko, cudzí vinohrad či dokonca parkovisko. Ako zistili aktuality.sk, spoločnosť Ľubice Roškovej, Agro Porúbka čelí obvineniu zo subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Na pokyn prokurátora odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry sa spoločnosťou ešte v marci minulého roka začala zaoberať NAKA. Podľa získaných informácií vyšetrovateľ vzniesol obvinenie krátko pred Vianocami, ale polícia nechcela uverejniť konkrétne mená. "V decembri minulého roku vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky obvinil dve fyzické a jednu právnickú osobu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. "Ten podvod spočíval v tom, že firma si zistila, na ktoré pozemky nikto nepodáva žiadosť o dotácie a o tieto plochy požiadala napriek tomu, že nemali žiadny nájomný vzťah," dodal Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. 

Priestor na vyjadrenie dala TV JOJ aj exposlankyni v Michalovciach, ale márne. Ľubicu Roškovú nenašli na družstve, ale v jej psychologickej ambulancii. Na kameru ale odmietla povedať svoje stanovisko. Podľa jej slov si do dnešného dňa neprevzala žiadnu poštu od polície z obvinením. K medializovaným informáciám preto nemôže zaujať konečné stanovisko. Týka sa to tiež otázky vrátenia dotácií, kedže aj v tejto oblasti údajne prebieha intenzívna komunikácia. Bez vyjadrenia skončilo aj hľadanie ďalších osôb, ktoré vystupujú v tejto kauze.

Okrem konania polície, je v tejto veci aktuálne, podľa rezortu pôdohospodárstva, správne konanie a už sa začal proces vymáhania zo strany platobnej agentúry. Údajne ide približne o 140 tisíc eur. "Čo sa týka pani Roškovej a firmy Agro Porúbka, tak všetky plochy, na ktoré žiadala neoprávnene, tak tieto prostriedky budeme žiadať naspäť," povedal Michal Feik.

Zanedbateľná nie je ani výška trestu, ktorý za poškodzovanie finančných záujmov Európskej únie hrozí. "Ak je takýmto konaním protiprávnym spôsobená škoda menšieho rozsahu, tak trestná sadzba je 1 až 5 rokov. A ak je spôsobená škoda väčšieho rozsahu alebo ide o organizovanú trestnú činnosť, tak tá sadzba je na úrovni 7 až 12 rokov," objasnila Lucia Mokrá, expertka na medzinárodné právo. Pritom Európska únia takýmto páchateľom tiež peniaze neodpustí.

Podľa expertky na medzinárodné právo tento prípad nie je ojedinelým. Tvrdí, že zločin poškodzovania finančných záujmov únie je v poslednom období trendom. A to nielen na Slovensku. Preto sa proti tomu rozhodla brániť aj EU zriadením úradu Európkej prokuratúry.

Ľubica Rošková sa stala vplyvnou osobou v oblasti agrorezortu

​Ľubica Rošková sa podľa mnohých tamojších roľníkov postupne stala vplyvnou osobou v agrosektore až tak, že ju roľníci nenazvú inak, ako grófka Rošková. Podľa dostupných informácií z verejných zdrojov je ľahké zistiť, ako sa exposlankyňa stala majiteľkou agrofarmy, ktorá aktuálne čelí závažnému podozreniu pre sofistikovaný podvod na financiách štátu a európskeho spoločenstva.

História jej firmy siaha k podnikateľovi, ktorý pre TV JOJ poskytol rozhovor o tom, ako predal časť agrofarmy, ktorý dnes ovláda exposlankyňa. Ide o podnikateľa, ktorého nespokojní farmári obviňujú z násilných, údajne aj mafiánskych praktík pri ovládnutí ich pôdy. "Mňa spájajú s násilím len pre spory, ktoré sme mali, pre nič iné," povedal Patrik Šuchta, konateľ spoločností Pemagro a spoločník v spoločnosti IP Construct. Patrik Šuchta je vodítkom k Roškovej firme Agro Porúbka, ktorú teraz preveruje prokuratúra s podozrivým čerpaním agrodotácii. V roku 2013 vznikla farmárska firma PEMAGRO s.r.o. S pôdou, nehnuteľnosťami a nájomnými zmluvami na pôdu od pozemkového fondu s rozlohou minimálne 190 hektárov. Do dvoch rokov do Pemagra vstúpil Šuchta, ktorý z Pemagra previedol pôdu na spol. GARD s.r.o. Majetok predal záujemcovi s najvyššou ponukou. "Bolo viac záujemcov, pán Arányi dal najlepšiu cenu," vyjadril sa v tom čase Šuchta. 

Neskôr sa vlastníkom agrofarmy GARD stáva exposlankyňa Rošková, ktorá zmenila názov firmy na Agro Porúbka s.r.o. a získala obrovské hektáre štátnej pôdy s prenájmom od pozemkového fondu až do roku 2042. Šuchta tvrdí, že sa s Roškovou poznajú zbežne, a jej politický vplyv nikdy nanič nevyužíval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy