Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hackeri zverejnili citlivé údaje stoviek nemeckých poslancov. Boli zo všetkých strán, okrem jedinej
Zdielať na

Hackeri zverejnili citlivé údaje stoviek nemeckých poslancov. Boli zo všetkých strán, okrem jedinej

BERLÍN / Neznámy hackeri ukradli dáta stoviek poslancov nemeckého Spolkového snemu a dokumenty s adresami, s číslami kreditných kariet a s ďalšími osobnými dátami, ktoré zverejnili na internete. Informovala o tom nemecká rozhlasová stanica rbb.

Podľa informácií rozhlasovej stanice sú obeťou útoku poslanci všetkých parlamentných strán s výnimkou protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD). 

Na internete sa tiež objavilo mnoho interných straníckych dokumentov, napríklad zoznamy členov jednotlivých strán a ich adries. V mnohých textoch sú prístupné citlivé osobné údaje, na internete sa objavili aj obsahy súkromných chatov poslancov s ich rodinnými príslušníkmi, listami, účtami či s kópiami občianskych preukazov nemeckých zákonodarcov. 

"Pokojne to môže byť rozohranie nejakých politických hier s cieľom ovplyvniť mienku u nemeckých voličov," vyjadril sa expert na kybernetickú bezpečnosť Tomáš Zaťko.

Kto je zodpovedný za masívny útok informácií zatiaľ podľa rozhlasovej stanice rbb nie je jasné, rovnako nie je jasné, či bol cieľom útoku zámer zverejniť ich. Zdá sa, že boli zverejnené všetky dáta, ku ktorým sa hackeri dostali. Podľa nich sa totiž na internete objavili aj informácie, ktoré sú niekoľko rokov staré. 

Odkazy na stránky, na ktorých boli ukradnuté informácie zverejnené rozšírili hackeri prostredníctvom sociálnej siete. Účet, na ktorom boli zverejnené sám seba označuje za satiru, umenie a bezpečnostný výskum. Osobné údaje viac i menej známych osobností sa na tomto účte podľa rbb objavujú už od leta 2017. Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ informácie pochádzajú, no je pravdepodobné, že nepochádzajú len z jedného zdroja. Hackerským útokom boli napadnuté strany CDU/CSU, SPD, Strana Zelených, Ľavica a FDP. Dokumenty poslancov AfD sa na internete neobjavili.

"Mohlo k tomu dôjsť tak, že jednotliví ľudia mali napríklad rovnaké heslo na rôzne účty, čiže napríklad Skype, Facebook aj ako svoj email. Vyzerá to tak, že to bola veľká séria menších útokov, ktoré prebiehali počas nejakej väčšej časovej doby," vysvetľoval Zaťko. 

Ostražití by mali byť aj slovenskí politici 

Na pozore by mali byť aj slovenskí politici a mali by si veľmi dobre rozmyslieť, komu čo posielajú alebo píšu Šéf parlamentného výboru pre kontrolu Vojenského spravodajstva Eduard Heger hovorí, že naše tajné služby sú v kontakte s nemeckou stranou a informácie o útoku by mali dostať v najbližších týždňoch. No skôr ako na hackerov, by sme sa mali skôr zamerať na seba. 

"Tá prevencia je úplne najdôležitejšia, preto je dôležité, aby aj ľudia, ktorí môžu byť vystavení takýmto útokom, ako napríklad politici, veľmi dôležité, aby múdro spravovali dáta, ktoré majú. Každý politik by si mal dobre rozmyslieť, čo komunikuje a ako komunikuje," povedal Eduard Heger, poslaneec NR SR za OĽaNO. 

V nedávnej dobe bolo hackerskému útoku vystavené ministerstvo zahraničných vecí. Televízia JOJ preto zisťovala, ako chráni poslancov kancelária Národnej rady, a či je sieť vôbec možné uchrániť úplne. "Zverejnením týchto informácií by bola znížená účinnosť týchto opatrení. Z podstaty fungovania IT technológií to je možné iba za predpokladu úplnej izolácie od vonkajšej siete a používateľov. Poslancov o používaní pracovných notebookov a pošty inštruujeme," uvádza sa v stanovisku NR SR. 

Len pár mesiacov ubehlo od toho ako premiér Peter Pellegrini oznámil, že údaje slovenského ministerstva zahraničných vecí napadol neznámy server. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy