Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby nie je dobrý návrh, hovorí Bugár
Zdielať na

Opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby nie je dobrý návrh, hovorí Bugár

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Neprešiel ani prvý týždeň a koaliční partneri si už posielajú výčitky. Ani úľavy na daniach, ani povinná vojenská služba neboli prerokované v koalícii. Béla Bugár teda posiela odkazy, aby partneri najprv riešili plány za zatvorenými dverami a až potom pred kamerami. Predvolebný rok, v ktorom sa emócie priam očakávajú, sa teda začína zostra.

Máme presne 4. január a koaliční partneri si už dvakrát stihli odkázať, aby jedna zo strán zaradila spiatočku. Prvé zaucho si vyslúžil premiér hneď za prvú tlačovku. "Môžem avizovať, že určite budeme v tomto roku viesť vážnu diskusiu s koaličnými partnermi o možnosti zníženia daňového zaťaženia pre nízko príjmové skupiny obyvateľstva. To znamená, aby sme ľuďom, ktorí zarábajú najnižšie mzdy na Slovensku ponechali v peňaženkách viac peňazí," povedal Pellegrini. 

"Pán premiér si musí uvedomiť, že najprv to prerokuje s koaličnými poslancami, alebo minimálne na koaličnej rade, a potom bude o tom informovať," odpovedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Je plán, aby sme sa s takýmto návrhom zákona, po tom, čo to schvália aj koaličné strany, predložili niekedy na konci mája," hovorí minister financií Peter Kažimír. 

Horšie sú na tom ale národniari. Od Bugára dostali pomyselné zaucho, ale z takpovediac o dosť hlasnejším plesnutím. Téma - zavedenie povinnej vojenskej služby. "Máme napríklad kasárne v takom stave, že sa tam môžu nasťahovať? Máme a teraz zblznem, kuchárov? Lebo ja napríklad viem, že na niektoré cvičenia si normálne objednávajú catering, je to normálne?" hovorí Bugár, ktorý počas vojenčiny sám varil. "Však teraz nemáte kuchárov ani v škôlkach a školách," doplnil.

"Je to na veľmi dlhú diskusiu. Takéto rozhodnutie, ale samozrejme, rešpektujem názor pána ministra aj pána predsedu parlamentu, ktorý to zmienil," rozpráva premiér. "My sme nehovorili celkom o zavedení celoplošnej povinnej vojenskej služby," vysvetlil podpredseda SNS Anton Hrnko.  Absolvovaná vojenčina by podľa Hrnka mohla byť výhodou pri prijímaní do zamestnania napríklad pre policajtov, hasičov či záchranárov. "Podľa mňa toto nie je premyslené, preto to nepodporíme," dodal v piatok na tlačovej besede Bugár.

Pri dvoch zauchách za prvé štyri dni nového roka sa teda natíska otázka - vydrží vládna koalícia? "Som presvedčený, že áno," ubezpečil novinárov predseda Mostu Híd.  Béla Bugár tvrdí, že ak by mali byť predčasné parlamentné voľby, rozhodne sa o tom najneskôr do konca januára. Ani on však nepatrí medzi tých politikov, ktorí očakávajú, že predčasné voľby budú. Hoci v politike platí, že vylúčené nie je naozaj nič.

Hoci premiér začal myšlienku po ostatnom rokovaní vlády v minulom roku slovami..."aj napriek tomu, že možno budú veľké voľby do roka...." Či si iba neuvedomil vtedajší dátum v kalendári alebo s predčasnými voľbami v skutočnosti počíta - nevedno.Oficiálne stále spomína iba marec 2020.

Pozrite si nepostrihanú odpoveď Bélu Bugára na otázku o vojenčine:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy