Polojasno
19°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Rakúsko zatvára diaľnicu pri Flachau, odpáli snehové nánosy
Zdielať na

Rakúsko zatvára diaľnicu pri Flachau, odpáli snehové nánosy

FLACHAU / Na mnohých miestach rakúskych Álp panuje už teraz druhý najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva. Predovšetkým v rakúskych spolkových krajinách Štajersko a Salzbursko je situácia riziková. Kvôli silnému vetru sa na mnohých miestach utvorili veľké záveje. Cez víkend by napríklad v Tirolsku mohli dosiahnuť aj piaty stupeň lavínového nebezpečenstva. Bavorská horská služba v piatok varovala, že lavínu môže odtrhnúť aj jediný neopatrný lyžiar.

Nemeckí aj rakúski meteorológovia varovali, že víkendové sneženie ovplyvní tiež dopravu. "Tieto skutočné masy snehu budú mať dozaista vplyv na obmedzenie v cestnej i železničnej doprave," uviedla nemecká meteorologická služba DWD. Rozhlas BR upozornil, že situácia na rakúsko-nemeckých hraniciach bude zložitá aj kvôli tomu, že sa mnoho ľudí bude vracať z hôr, pretože cez víkend deťom skončí vianočné prázdniny.

Obmedzenia v doprave hlási už  Rakúsko. Zatvorené sú niektoré horské cesty. Nesmie sa používať napríklad cesta do údolia Sölkatal, mestečko Sankt Nikolai je tak teraz odrezané od sveta.

V snahe predísť pádu lavíny na diaľnici A10, ktorá vedie aj Tauernským tunelom, odpáli v piatok popoludní rakúska štátna diaľničná spoločnosť Asfinag pri meste Flachau im Pongau snehové nánosy kontrolovane. Diaľnica preto bude dnes popoludní od 13:30 SEČ zhruba hodinu uzavretá.

Sneh aj na Slovensku spôsobil nemalé problémy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy