Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
O post ústavného sudcu sa bude uchádzať aj Radoslav Procházka
Zdielať na

O post ústavného sudcu sa bude uchádzať aj Radoslav Procházka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prvé mená kandidátov na ústavných sudcov už postupne z kuloárov prenikajú na verejnosť. Opäť ide viac o politikov ako o "v úvodzovkách čistokrvných" sudcov alebo právnikov. Prvým s oficiálnou podporou Mostu Híd je poslanec Peter Kresák. Ústavný súd sa ale o pár týždňov môže dostať do patovej situácie,

Z pohľadu Ústavného súdu sa už blížime ku kľúčovému momentu, kedy vo februári skončí mandát deviatim z trinástim ústavným sudcov, a to znamená, že Národná rada bude musieť vybrať a odobriť osemnásť kandidátov na ústavných sudcov, aby si z nich prezident nakoniec mohol vybrať deväť kandidátov. Čo sa týka toho, kto by sa mohol objaviť medzi kandidátmi - známe sú predovšetkým dve mená poslanec Národnej rady Peter Kresák, ten bude nominantom Mostu-Híd, a za dobrého kandidáta ho považuje aj minister spravodlivosti Gábor Gál.  

V stredu sa objavilo aj druhé meno, je ním predseda Siete Radoslav Procházka. S touto informáciou prišiel Denník N. Procházka informáciu nekomentuje. Vyjadri sa až v januári. Mal by byť kandidátom advokátskej komory. Ďalších mien by sme sa mali dočkať po 7. januári. K situácii sa ale vyjadril premiér Pellegrini, ktorý povedal, že by bol veľmi nerád, keby nastala kritická situácia na Ústavnom súde a ten by bol práve z dôvodu nedovolenia sudcov paralyzovaný. 

V takom prípade je pripravený prijať krízové opatrenia, napríklad v skrátenom legislatívnom konaní prijať príslušné normy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy