Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na vláde je návrh o prenajatí letiska na 29 rokov. O privatizáciu vraj nejde
Zdielať na

Na vláde je návrh o prenajatí letiska na 29 rokov. O privatizáciu vraj nejde

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / S bratislavským letiskom treba rýchlo niečo urobiť lebo inak skončí na dlažbe. Takéto sú hlasy mnohých odborníkov, ktorí hovoria, že súčasná kondícia napriek zlepšujúcim sa číslam nie je dobrá. Ministerstvo dopravy sa tohto problému chopilo, no kritici odmietajú zvolený postup.

Nášmu najväčšiemu letisku sa z roka na rok darí lepšie. Stále je to však žalostne málo na to, aby ho začali brať vážne aspoň v Európe. Vláda sa preto rozhodla konať. Ministerstvo dopravy sa rozhodlo nájsť súkromného investora, ktorý by na letisku bačoval 30 rokov. Štátu to totiž podľa ministra stále nejde.
"Tam potrebujeme spoločnosť, ktorá to vie robiť lepšie a má na to kapacity," vysvetlil minister Érsek. 

Napriek stále lepším číslam má stále 50 miliónový dlh. Aj ten by na seba prevzal investor v nájme. Podľa kritikov, čistá privatizácia. "Hovoríme potom o privatizácii prakticky, lebo vlastne ak prevezme tieto pasíva, logicky prevezme aj aktíva," povedal Miroslav Ivan, poslanec za SaS.

"Aj keď to balia do iných slov, aby to tak nevyzeralo. V tejto chvíli si povedzme, že vláda Smeru privatizuje Bratislavské letisko," dodáva Ján Marosz z OĽaNO. Slovu privatizácia sa na úrade vlády vyhýbali ako ministri tak aj premiér. Dobre si totiž pamätajú, ako vláda Roberta Fica pred 12 rokmi zmarila tú Dzurindovu.

"Slovensko nikdy nepredá svoje letisko. Týmto rozhodnutím sme ešte nerozhodli o tom, že letisko ide byť prevádzkované takouto formou," povedal premiér Peter Pellegrini. "Ak to vie robiť lepšie väčšia spoločnosť, alebo tá spoločnosť, ktorá vie do toho investovať, tak dajme to, skúsme to nájsť toho dopravcu," povedal minister Érsek. 

Ani stredajšie rozhodnutie vlády zďaleka nemusí osud letiska spečatiť. Teraz totiž budú nasledovať projekty, štúdie, analýzy, a potom príde nová vláda. A tá môže všetko zmeniť.

V konečnom dôsledku sa teda história môže zopakovať. Pred 12 rokmi Robert Fico stopol Mikulášovi Dzurindovi privatizáciu letiska. To isté môže tejto vláde urobiť tá nasledujúca. Aj keď táto hovorí o prenájme.

Pozrite si staršiu reportáž o prenajatí letiska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy