Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vládne sľuby pre rodiny. Rodičia si prilepšia o viac ako 200 eur
Zdielať na

Vládne sľuby pre rodiny. Rodičia si prilepšia o viac ako 200 eur

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rodičia detí si v budúcom roku prilepšia o vyše 220 eur. Konkrétne rodičia detí do 6 rokov. Poslanci totiž podporili návrh poslancov za Most-Híd, aby od marca bol daňový bonus na dieťa dvojnásobný. Opozícia ale zákon kritizuje, že opäť nerieši problém komplexne. A podobne je to vraj aj s ďalšími sľubmi koalície.

Daňový bonus na dieťa si uplatňuje vždy jeden z pracujúcich rodičov a vyberie si, či každý mesiac alebo raz ročne. V tomto roku hovoríme o necelých 22 eurách. Už na budúci rok od marca suma pre deti do 6 rokov vzrastie na dvojnásobok. Dôležité je, že porastie automaticky a nie je oň potrebné žiadať. "Je to automatika, samozrejme začne platiť od 1. marca, pretože sa na to musia pripraviť jednotlivé inštitúcie. To znamená, že automaticky dostane dvojnásobok," uviedol Béla Bugár, predseda Most-Híd. 

​Napriek opozičným výhradám nakoniec prešiel návrh, ktorý dvojitý daňový bonus priznáva len deťom do 6 rokov. "Treba si uvedomiť, že v podstate všetky okolité štáty Európskej únie fungujú na tom, že práve tieto príspevky sa zvyšujú vekom dieťaťa, pretože náklady sú násobne vyššie v každej oblasti, či na ošatenie, na stravu, na mimoškolské aktivity, ale aj samotné štúdium," povedala Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR za Sme rodina. "Návrh rieši len časť problému do 6. roku. Je to otázka priorít, príliš veľa peňazí nás stojí aj korupcia, len teraz Európska komisia zverejnila správu, podľa ktorej miliardy eur členské štáty a aj Slovensko strácajú na korupcií," doplnila Veronika Remišová, poslankyňa NR SR za OĽANO. "Problém je v tom, že to vytiahne z rozpočtu ďalších 350-tisíc eur a na to momentálne nemáme. V budúcnosti to nevylučujeme, keď sa bude ekonomike dariť," dodal Béla Bugár.

Sezóna koaličného rozdávania sa ale ešte len začína. Už od 1. januára sa dostaneme do predvolebného roka. "Radikálneho predĺženia materskej alebo do razantného zvýšenia rodičovského príspevku. Znížené sadzby DPH, najlepšie by bolo, keby tu bola nulová sadzba v prípade takých potrieb, ktoré sú pre rodičov nevyhnutné pri narodení dieťaťa," informoval Robert Fico, poslanec NR SR za Smer-SD. "Pred 89. rokom to bola mladomanželská pôžička, teraz sme to nazvali štartovacou pôžičkou, ktorá je vo výške 15-tisíc eur," dodal predseda Most-Híd. 

"Sociálna politika musí byť adresná a musí byť systémová na to, aby skutočne pomáhala tým, ktorý to potrebujú. Bohužiaľ, na Slovensku sa sociálna politika stala predmetom politického boja populistov pred voľbami a sú to všetko ad-hoc riešenia," povedala Jana Kiššová, poslankyňa NR SR za SaS. "Ja by som si želala, aby boli voľby každý rok. Mňa vždy prekvapí, ako politické strany nič nerobia a potom posledný rok majú plno dobrých nápadov," dodala Veronika Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy