Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci nevyužili poslednú možnosť na zmrazenie platov
Zdielať na

Poslanci nevyužili poslednú možnosť na zmrazenie platov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Platy ústavných činiteľov ostanú rozmrazené. Pre poslancov to znamená nárast o asi tisíc eur. V minulosti sa viedla diskusia o tom, že dlhoročné zmrazovanie platov bolo opodstatnené v zlej ekonomickej situácii a vládna koalícia sľúbila zákon, ktorý by rast platov upravil nanovo. To sa ale nestihlo, a tak platí ten, ktorý platy rozmrazí a zdvihne podľa starých pravidiel.

Vo štvrtok sa stretli poslanci naposledy v tomto kalendárnom roku a je tak jasné, že platy ústavných činiteľov definitívne porastú. Poslanci, ktorí mali možnosť upraviť si rast svojich platov si na výplatnej páske nájdu od januára výrazne vyššiu sumu. Polepšia si až o viac ako 1000 eur. 

Plat porastie aj ministrom, prezidentovi či premiérovi. "Je jasné, že takto výrazný skok je veľmi veľký a určite si viem predstaviť, že môže aj dosť intenzívne iritovať aj ostatných občanov, ktorí tvrdo pracujú a tie mzdy sa im tak výrazne nezvyšujú," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. 

"Platy od roku 2008 nerástli a ten skok je spôsobený tými 10 rokmi," snaží sa to vysvetliť poslanec Robert Kaliňák. Premiér otvorene hovorí, že platy bolo treba riešiť sľubovanou novou legislatívou. 

Kto nesie zodpovednosť za to, že sa tak nestalo? Poslane Kaliňák viní opozíciu, hoci tá návrhy súvisiace s platmi do parlamentu na rozdiel od koalície predložila. Vyjadril sa k tomu aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. "Opýtajte sa koaličných poslancov a koaličných predsedov strán, oni to zabrzdili. My sme mali systémové riešenie." 

"My sme už pred dvoma rokmi predložili návrh, ako zabrániť skokovému zvýšeniu a práve vládna koalícia o ňom odmietla rokovať," vyjadrila sa poslanec Miroslav Beblavý. "V prípade, že poslanci požiadajú vládu Slovenskej republiky o nejakú súčinnosť, my sme samozrejme pripravení konať, ale toto neprináleží vláde, aby prikázala ústavným činiteľom, ako majú byť ohodnotení," prisľúbil premiér. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy