Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident sa stretol s Jánom Francom. Človekom, s ktorým prehral súd o pozemok
Zdielať na

Prezident sa stretol s Jánom Francom. Človekom, s ktorým prehral súd o pozemok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska v piatok napísal status na sociálnej sieti o tom, ako sa stretol so zubárom Jánom Francom, s ktorým sa súdil o pozemky vo Veľkom Slavkove. Podľa jeho slov išlo o príjemné stretnutie a vyhlásil, že sa proti súdu neodvolá.

"Stretol som sa s pánom Francom. Úprimne sme sa porozprávali a zo stretnutia som mal dobrý pocit. Osobne som mu povedal, že aj napriek konštatovaniu súdu v našom spore o pozemok, že sme obaja konali v dobrej viere, proti rozhodnutiu sa neodvolám. Neurobím to. Hoci viacerí renomovaní právnici mi potvrdili, že obsahuje množstvo nezmyslov, deformuje pohľad na vlastnícke práva a ide proti predchádzajúcim rozhodnutiam súdov v podobných veciach. Je dobre, že človek, ktorý toto rozhodnutie vydal, sa pozície sudcu vzdal," napísal prezident. 

"Predstavte si, že si kúpite byt a o dvadsať rokov niekto príde s tým, že vám nepatrí. Neprajem takúto situáciu zažiť nikomu z vás.
Na druhej strane, keby som bol na mieste pána Franca a zistil, že môj pozemok má na liste vlastníctva niekto iný, cítil by som sa rovnako. A tiež by som sa súdil. Samozrejme, vzniknutú škodu si budem vymáhať od človeka, od ktorého som pozemok kúpil. A verím, že tak ako dnes, aj v budúcnosti sa s pánom Francom ako Popradčania a skoro susedia ešte zopárkrát na káve stretneme," dodal Kiska. 

Predmetom súdneho sporu na Okresnom súde v Poprade medzi žalovaným Andrejom Kiskom a Jánom Francom bolo určenie vlastníctva sporných pozemkov v katastri Veľkého Slavkova, ktoré prezident kúpil pred takmer dvadsiatimi rokmi prostredníctvom sprostredkovateľa. K vlastníctvu 1,2 ha sporného pozemku sa však hlási aj Ján Franc z Popradu, ktorý ho zdedil po svojom otcovi o rok skôr, ako pozemok kúpil prezident, dal ho do prenájmu družstvu a dostával riadny nájom. To, že nie je vlastníkom, sa dozvedel náhodou a podal žalobu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy