Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neúcta k ľuďom či správny krok. Reakcie na rozhodnutie Lajčáka sa líšia
Zdielať na

Neúcta k ľuďom či správny krok. Reakcie na rozhodnutie Lajčáka sa líšia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister diplomacie Miroslav Lajčák ukázal, že nie je chlap, uviedol poslanec NR za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že Lajčák celé týždne tvrdil, že podá demisiu. Jeho rozhodnutie naopak potešilo premiéra, či predsedu strany Most-Híd Béla Bugára. Andrej Danko sa zas potrebuje s Lajčákom pozhovárať.

"Nakoniec ju aj formálne podal, avšak si to rozmyslel, čo pre mňa znamená, že si nestojí za svojím slovom a nemá žiadnu hrdosť," uviedol Pčolinský. Podľa neho je tiež otázne, ako je ústava napísaná, lebo nikde sa nepíše, že keď raz člen vlády podá demisiu, že si to môže následne prezident alebo samotný minister rozmyslieť. "Posledný týždeň sme boli svedkami dobre hraného divadla zo strany ministra Lajčáka, prezidenta Andreja Kisku a predsedu vlády Petra Pellegriniho," dodal poslanec. 

Reakcie na rozhodnutie 

Premiér Peter Pellegrini sa k rozhodnutiu ministra vyjadril stručne, ale jasne: "Som spokojný s rozhodnutím Miroslava Lajčáka a teším sa na ďalšiu spoluprácu."

Pre Slovensko je podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára dobré, že Miroslav Lajčák zostáva ministrom zahraničných vecí. Ako povedal Bugár dnes pre agentúru SITA, odchod Lajčáka vyvolával obavy zo spochybnenia našej zahraničnopolitickej orientácie, preto je dobré, že zostáva. "Na druhej strane bude musieť počítať s tým, že bude musieť vysvetľovať, prečo sa tak rozhodol. Ale to už je údel politika,“ uviedol Bugár.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák zostáva vo funkcii, hoci jeho podmienka na zotrvanie vo funkcii nebola splnená. Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady SR a zakladateľ strany Spolu - občianska demokracia Miroslav Beblavý s tým, že ani principiálne rozhodnutie nevie urobiť principiálne. "A preto sa stáva ďalším ministrom, ktorého nemusí nikto brať vážne. Skutočným ministrom zahraničných vecí sa za ostatné týždne stal a zostáva agent ruských záujmov Andrej Danko. Spolu - občianska demokracia stojí naďalej za pevným ukotvením Slovenska v EÚ," uviedol Beblavý.

Predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová sa teší, že Miroslav Lajčák zostáva vo funkcii ministra zahraničných vecí. Verí, že to bude práve ministerstvo zahraničných vecí, kde sa bude tvoriť a realizovať naša zahraničná politika.

Danko sa chce stretnutie

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky sa chce v najbližších dňoch stretnúť s ministrom Miroslavom Lajčákom. "Rešpektujem pozíciu SMER-SD vo vzťahu k nominácii ministra. Vzhľadom však k tomu, že minister Lajčák podal demisiu osobne prezidentovi SR, vznikla nejasná ústavno-právna situácia,“ vysvetlil predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Predseda NR SR si myslí, že by mal byť minister Lajčák nanovo menovaný.

​Z toho dôvodu bude cez víkend šéf parlamentu iniciovať osobné stretnutie s ministrom Lajčákom, kde predostrie niekoľko zásadných otázok z pozície NR SR. "Prvá z hlavných otázok je otázka tvorby medzinárodných zmlúv v kontexte rizika umiestnenia zahraničných armád na území Slovenskej republiky, druhé je vyjasnenie pozície MZVaEZ vo vzťahu k arménskej genocíde, ďalej zriadenie kultúrneho centra v Jeruzaleme, a takisto aj konanie zástupcov štátu v zahraničných inštitúciách a relevantnosť ich rozhodnutí vo vzťahu k Slovenskej republike,“ vymenoval Danko. 

Narodeninový darček?

K rozhodnutia ministra sa vyjadril trošku netradične na sociálnej sieti aj poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD): "Ten pocit, keď sa Miroslav Lajčák rozhodne, že zostane ministrom zahraničia práve na tvoje narodeniny. No mohol som si želať krajší darček? Politiku niekedy zjavne treba brať s humorom, inak by sme sa asi zbláznili," uviedol s tým, že ponúkol ministrovi jeho predstavu zahraničnopolitického "desatora".

Neúcta k ľuďom

Minister diplomacie Miroslav Lajčák je určite lepším ministrom zahraničných vecí, ako by bol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová. "Ale keď raz podal demisiu, tak ju podal, a dôsledky si treba premyslieť vopred," uviedla. Podľa Remišovej je neprijateľné, aby sa základné princípy štátu obsiahnuté v Ústave SR zneužívali v rámci politických strán. "Je to neúcta k ľuďom, ale aj k funkcii ministra, keď sa z toho stane nástroj na posilnenie svojej pozície v rámci vládnej koalície," dodala.

Líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík je presvedčený, že minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák z ústavy nemá možnosť späť vziať demisiu. Uviedol to s tým, že toto by musel meritórne posúdiť Ústavný súd SR. "Ale čo dokážeme spoľahlivo posúdiť je to, že Miroslav Lajčák sa diskvalifikoval ako zodpovedný politik. Neveríme jeho slovám, že dostal nejaké zahraničnopolitické garancie, lebo za vlády pánov Roberta Fica a Andreja Danka žiadne garancie neexistujú. Veríme skôr tomu, že mu nakoniec došlo, že bez štátnej funkcie sú mu jeho diplomatické zručnosti a skúsenosti nanič," vyhlásil Sulík.

Poslanec Smeru-SD Ján Podmanický berie na vedomie rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka zotrvať vo funkcii. Ako povedal je však na Lajčákovi a prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby celú situáciu vyriešili v súlade s ústavou a zákonmi. Podmanický minulý týždeň povedal, že Lajčák pri podaní demisie povýšil pri Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii svoj osobný názor nad vôľu demokraticky zvoleného parlamentu, navyše v štáte s parlamentnou formou vlády, v ktorej ministri odvodzujú svoju výkonnú moc od parlamentu. "Hoci ho považujem za špičkového diplomata, v tomto prípade neodhadol situáciu a po schválení postoja NR SR mu nič iné nezostávalo, len splniť to, čo avizoval,“ uviedol Podmanický pre agentúru SITA minulý týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy