Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident Kiska zatiaľ neprijal demisiu Miroslava Lajčáka
Zdielať na

Prezident Kiska zatiaľ neprijal demisiu Miroslava Lajčáka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prišiel do prezidentského paláca, aby si s prezidentom Andrejom Kiskom sadol a rozobrali spolu Lajčákovu demisiu. V pondelok premiér Peter Pellegrini prezidenta vyzval, aby Lajčákovu demisiu neprijal. To zatiaľ neurobil a pred novinármi vyhlásil, že so svojím rozhodnutím počká do stredajšieho zasadnutia vlády. Očakáva tiež, že Slovensko bude mať svojho zástupcu v Marakéši.

"V pondelok ma predseda vlády telefonicky informoval o tom, že minister zahraničia má jeho plnú dôveru. Rozhodol som sa preto počkať na výsledok zajtrajšieho rokovania vlády. Verím, že tí ktorí hovoria o kvalitách ministra to prejavia aj činmi. Potom sa stretnem s pánom premiérom a ministrom zahraničných vecí a oznámim konečné rozhodnutie o jeho odchode. Osobne by ma jeho odchod mrzel. Slovensko by nemalo stratiť tak kvalitného ministra a diplomata svetovej úrovne," povedal prezident Andrej Kiska po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.

Celé vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku sme vysielali NAŽIVO.

"To, čo sa tu dialo v posledných dňoch považujem za nepríjemné divadlo, ktoré poškodilo záujmy našej krajiny. Slovensko by sa malo zúčastňovať medzinárodných podujatí. Nikto ešte nevyriešil žiaden problém siláckymi rečami vedenými doma spoza pece. Rozumiem preto rozčarovaniu ministra zahraničných vecí," uviedol prezident Andrej Kiska pred novinármi s tým, že považuje za rozumné, aby sa niekto zo Slovenska zúčastnil na stretnutí v Marakéši. Podľa informácií, ktoré má prezident od premiéra Pellegriniho by v tejto veci mala posledné slovo zaujať vláda v stredu. 

 O čom konkrétne sa počas vyše polhodinového rozhovoru rozprávali, ešte známe nie je. Prezident sa vyjadrí o 14:00, minister po ňom.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí prišiel do prezidentského paláca o desiatej hodine. S prezidentom hovoria o Lajčákovej demisii, ktorú sa premiérovi Pellegrinimu nepodarilo zvrátiť. 

​Prezident Kiska v pondelok navštívil Košice, Michalovce a Sobrance. V rámci pracovnej cesty sa vyjadril aj ku Globálnemu kompaktu OSN. "Som presvedčený, že vláda by mala poslať niekoho do Marakéša. Je mojím názorom, že by Slovensko malo mať zástupcu v Marakéši. Stačí to aj na úrovni veľvyslanca. Niekto by tam mal prísť a povedať náš názor a výhrady, ktoré máme voči tomuto paktu,“ povedal Kiska. Očakáva od vlády, že tam niekoho pošle. Kiska sa vyhol priamej odpovedi na novinársku otázku, či je pripravený ísť on, iba zopakoval, že je presvedčený, že vláda určite niekoho pošle do Marakéša.

​Pellegrini Lajčáka nepresvedčil

Premiér sa v pondelok stretol s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, aby s ním prediskutoval jeho podanie demisie. Pellegrini si stojí za svojim a nechce prísť o svojho ministra. Po stretnutí sa odmietli obaja vyjadriť o výsledku ich diskusie. "Pán minister Lajčák má aj naďalej moju plnú dôveru, pána prezidenta Andreja Kisku som požiadal, aby demisiu Miroslava Lajčáka neprijal,“ povedal Pellegrini.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa k pondelkovému stretnutiu s Pellegrinim odmietol podrobne vyjadriť.  Na ďalšie otázky novinárov reagoval: "Povedal som, čo som mohol povedať."  ​Podľa Pellegriniho Kiska jeho slová vzal na vedomie, keďže mu volal ako predseda vlády, ktorý by mal mať právo tiež rozhodovať o zmenách, ktoré sa v nej udejú.  

Súvisiace články