Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo spravodlivosti sa bude sťahovať. Dejú sa zaujímavé veci
Zdielať na

Ministerstvo spravodlivosti sa bude sťahovať. Dejú sa zaujímavé veci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po tom, čo minister spravodlivosti Gábor Gál v septembri ohlásil, že jeho rezort sa bude sťahovať inam, o tejto téme zostalo ticho. Ale len naoko. Tretí sektor, ktorý bol z druhého kola súťaže ako pozorovateľ vylúčený, sa začal pýtať, ako k výberu ministerstvo dospelo. Začali sa diať zaujímavé veci.

Výskumný ústav zváračský. Známy ako Zváračák. Deväť hektárov zastavanej plochy a tisíce metrov štvorcových kancelárskych priestorov. Pred rokmi ho štát daroval, teraz zaň chce platiť milióny. Najprv prenájom, následne odkúpenie. Čiže skoro 1 a pol milióna ročne za nájom a po pár rokoch asi 21 miliónov za odkúpenie. Pred tým všetkým však komplexná rekonštrukcia. "Áno, bola to finančne najvýhodnejšia ponuka," povedala začiatkom septembra generálna tajomníčka služobného úradu MS Sylvia Beňová.

"Konečný verdikt bol u mňa a ja som sa rozhodol, ako som sa rozhodol," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál. Celý proces spustila ešte ministerka Žitňanská. Prizvala mimovládky, aby na to dohliadli. Potom nastúpil súčasný minister. "Bohužiaľ, to finále, tam sme už neboli," hovorí Zuzana Petková zo Zastavme korupciu. 

Exministerka Žitňanská sa odmietla vyjadriť. Podľa súčasného ministra už tretí sektor na vec nedozeral preto, lebo podmienky súťaže sa v druhom kole nemenili a aj uchádzači boli tí istí. Začali sa teda pýtať. "Dostali sme ponuku nahliadnuť do celej dokumentácie, s tým, že ale museli sme podpísať mlčanlivosť," dodáva Petková.

"To sú obchodné podmienky. Ale my sme akože požiadali všetkých tých zainteresovaných, aby nám to umožnili a umožňujú," hovorí Gál. Jednotlivým ponukám na ministerstve pri hodnotení prideľovali body. Nadácia má však podozrenie, že to nemuselo byť fér. "Kládlo priveľkú váhu na cenu prenájmu, čo mohlo znevýhodniť tie ponuky, ktoré mali naopak lacnejšiu cenu odpredaja budovy," uvádza Petková.

Inými slovami, rozhodlo to, že teraz bude pár rokov lacný nájom, no potom sa budova draho odkúpi. Čo malo pri hodnotení akú váhu, tak bude zrejme ešte predmetom mnohých ďalších otázok. "Viete, čo? Neviem vám povedať. Ja som to tak podrobne neriešil. My sme si sadli vtedy, nemám to v hlave," rozpráva minister.

Tretí sektor zašiel ešte ďalej. Z ministerstva si vyžiadal informácie, ako sa rozhodovalo a prečo. V týchto dňoch prišla odpoveď. Podľa prvých indícií sa vraj ešte máme na čo tešiť.

Súvisiace články