Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo školstva pripravuje novelu vysokoškolského zákona, umožní odoberať akademické tituly
Zdielať na

Ministerstvo školstva pripravuje novelu vysokoškolského zákona, umožní odoberať akademické tituly

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva pripravuje novelu vysokoškolského zákona, na základe ktorej sa budú môcť odoberať akademické tituly. Novinárov o tom informovala na brífingu ministerka školstva Martina Lubyová s tým, že novela sa bude inšpirovať českým zákonom. Tam má právo odberať akademický titul rektor príslušnej univerzity.

​Novelou sa stanovia jednotné záväzné pravidlá, postupy a dôvody odoberania akademických titulov. "Do budúcna sa tým môže zabrániť škandalizácii titulov. Novelizáciou zákona bude možné zneplatniť časť vzdelania, prípadne celé vzdelanie. Dôvodmi pre odobratie titulu by mohli byť, ak študent bol právoplatne odsúdený za trestný čin vydierania, zneužitie nosiča informácií alebo napríklad porušenie autorských práv či falšovanie. Dôvodom môže byť aj to, ak bola práca vypracovaná inou osobou," povedala šéfka rezortu školstva.

Cieľom novely zákona je podľa Lubyovej vyplniť určité právne vákuum, ktoré je napríklad v oblasti úpravy autorských práv voči školským dielam. "Zároveň by sme chceli zvýšiť kvalitu vypracovania a obhajovania záverečných prác na vysokých školách metódou prevencie. To znamená, že keď si ľudia uvedomia, že za falšovanie výsledkov, za nekvalitnú prácu hrozia väčšie postihy, tak to bude mať účinok na zvýšenie kvality študentov, komisii či pedagógov," dodala.

"Za kvalitu štúdia na vysokej škole vrátane obhajoby záverečných prác zodpovedajú samotné školy a tak to ostane aj po prijatí novely. Ministerstvo školstva nemá teraz ani v budúcnosti záujem zasahovať do vysokoškolského procesu," povedala Lubyová.

Novelu zákona plánuje ministerka dať do medzirezortného pripomienkového konania počas budúceho týždňa. V prípade schválenia parlamentom nadobudne účinnosť v prvej polovici roku 2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy