Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Britský minister pre brexit rezignoval, končí aj ministerka práce
Zdielať na

Britský minister pre brexit rezignoval, končí aj ministerka práce

Google News Button Sledovať správy

LONDÝN / Britský minister pre brexit Dominic Raab rezignoval. Regulačné opatrenia pre Severné Írsko označil za ohrozenie územnej celistvosti Veľkej Británie. Textom dohody o britskom odchode z EÚ sa budú šéfovia štátov a vlád Únie zaoberať na summite 25. novembra.

Dominic Raab je druhým ministrom pre brexit, ktorý skončil. "Verím, že navrhovaný regulačný režim pre Severné Írsko predstavuje vážnu hrozbu pre integritu Spojeného kráľovstva," uviedol na sociálnej sieti Twitter.

Po ňom oznámila odchod z kabinetu kvôli dohode aj ministerka práce Esther McVey.

Uviedla, že po búrlivom rokovaní vlády, ktorá nakoniec podporila návrh dohody o britskom odchode z EÚ, nevidí inú možnosť ako kabinet opustiť. 

Spravodlivý text?

​Donald Tusk vo štvrtok poďakoval šéfovi unijnému vyjednávaciemu tímu Michelovi Barnierovi, ktorý mu predal rozsiahly text pred novinármi. 

Dosiahnutý text podľa Tuska plní ciele, ktoré si pred rokovaním stanovilo 27 krajín Únie. Dohoda obmedzuje škody, ktoré britský odchod znamená, a zároveň chráni zásadné záujmy a princípy dvadsaťsedmičky. 

​Barbier uviedol, že text je spravodlivý, vyvážený a zohľadňuje britské pozície. V nasledujúcich dňoch podľa neho budú pokračovať vyjednávacie tímy v intenzívnych rozhovoroch tak, aby najneskôr v utorok mali členské krajiny k dispozícii finálnu verziu politickej deklarácie popisujúcej plány obodh strán. 

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy