Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Snemovňa reprezentantov má rekordný počet žien. Po prvýkrát aj moslimky
Zdielať na

Snemovňa reprezentantov má rekordný počet žien. Po prvýkrát aj moslimky

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Do Snemovne reprezentantov sa toto volebné obdobie dostal rekordný počet žien, ktoré sa stanú kongresmankami. Zatiaľ, čo doterajší rekord bol 84 žien, teraz sa ich počet zvýšil až na viac ako 89. Do Snemovne bola zvolená aj najmladšia ženy v histórií.

Už pred definitívnym sčítaním volebných hlasov amerických parlamentných volieb bolo jasné, že Snemovňa reprezentantov bude mať tentokrát o niečo pestrejšie zloženie. Na kreslách bude sedieť najmenej 89 žien, čo je doterajší rekord. Do Snemovne Spojených štátov amerických sa dostala aj najmladšia žena v dejinách, prvé dve moslimky, či prvé dve ženy z radu pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky. 

Pestrejšie to bude aj v štáte Coloradu, kde si verejnosť zvolila vôbec po prvýkrát muža, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite. Najmladšou ženou v dejinách, ktorá bola zvolená do Snemovne reprezentantov, sa stala 29-ročná demokratka Alexandria Ocasiová-Cortezová. Dcéra prisťahovalcov získala v jednom z newyorských volebných obvodov až 78 percent hlasov. Len o pár mesiacov staršia Abby Finkenauerová získala kreslo v Iowe. Slávnostnú prísahu v januári 2019 zloží aj v Snemovni reprezentantov aj čerstvá tridsiatnička. 

Demokratkami sa stali po prvýkrát aj dve moslimky, a to Rashida Tlaibová a Ilhan Omarová zo štátu Michigan a Minnesota. Tlaibová sa ako prvá moslimka dostala do snemovne štátu Michigan v roku 2008. 

Demokrati majú na svojom konte aj ďalšie prvenstvo. Sharice Davidsová z Kansasu a Deb Haalandová z Nového Mexika sa stali prvými kongresmankami, ktoré pochádzajú z radov pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky. Davidsonová je nielen, že pôvodná obyvateľka ale je to aj bývalá profesionálna zápasníčka a žena, ktorá vyznáva homosexualitu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy