Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Odvolávanie Danka sa nekoná. Poslanci neschválili program rokovania
Zdielať na

Odvolávanie Danka sa nekoná. Poslanci neschválili program rokovania

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky sa v utorok stretli v parlamente pre mimoriadnu schôdzu, ktorej obsahom malo byť odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka. Na hlavný bod rokovania ale ani nedošlo. Poslanci totiž program neschválili.

Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze a pokus o odvolanie Andreja Danka z postu predsedu národnej rady sa nekonal. Opozícia ale uviedla, že bude v snahe o jeho odvolanie pokračovať. "Vládna koalícia sa zachovala ako banda zbabelcov, ktorí kryjú podvodníka," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová po pár minút trvajúcej mimoriadnej schôdzi. 

Po tom ako poslanci parlamentu neschválili program mimoriadnej schôdze sa predseda parlamentu Andrej Danko postavil pred novinárov. Oznámil, že svoju rigoróznu prácu sprístupní v knižnici, kde podľa neho bola aj uplynulých 20 rokov.

Po mimoriadnej schôdzi sa Andrej Danko postavil pred novinárov, kde hovoril o tom, že sa opozícia už niekoľkokrát pokúšala o jeho mediálnu smrť a o mediálnu popravu SNS. "Do Bratislavy som prišiel v roku 1992. V rokoch 1992 až 1997 som narozdiel od niektorých absolvoval riadne denné štúdium. Chcem uviesť, že počas šiestich rokov som prešiel rukami desiatok pedagógov, prešiel som desiatkami skúšok. V roku 1999 som začal rigorózne štúdium na UK Bratislava. Chcem povedať, že titul JUDr. nie je podstatný pre právnu prax," uviedol.

Danko sa nakoniec rozhodol, že svoju prácu sprístupní v knižnici. "Kedže som v piatok dostal informáciu od svojho právnika, ktorého som poveril preštudovaním všetkých spisov a dokumentov, ktoré súvisia s mojou rigoróznou prácou, rozhodol som sa, že svoju prácu dávam k dispozícii knižnici, tak ako to bolo 20 rokov. Bude v knižnici tak ako bola. Poveril som právnika aj na kroky vo vzťahu k ochrane mojej osobnosti," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko. 

Andrej Danko po mimoriadnej schôdzi oznámil, že rigoróznu prácu zverejní.

"K zlobe opozície a trestným oznámeniam pani Nicholsonovej by som chcel poukázať na múdru vetu prezidenta Československej republiky: Rozčilení není program. Na ich výčitky k mojim zahraničným cestám zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja," reagoval pred časom predseda parlamentu Andrej Danko na slová opozície, ktorá sa v utorok chcela pokúsiť o jeho odvolanie. Žiadosť predložilo 39 poslancov. 

Opozícia v zastúpení politických strán a hnutí SaS, OĽaNO, Sme rodina – Boris Kollár a skupina nezaradených poslancov v piatok podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať Danka z funkcie predsedu národnej rady. Pod návrh sa podpísalo 39 zákonodarcov. Opozičné sily sú presvedčené, že Danko v súčasnosti nemá čo hľadať vo funkcii predsedu parlamentu. Ako dôvod uvádzajú najmä kauzu utajenia rigoróznej práce, na základe ktorej Danko nadobudol titul JUDr., ale tiež neakceptovateľné konanie predsedu NR SR, ktorým účelovo bráni prijatiu Bezpečnostnej stratégie a Obrannej a vojenskej stratégie v Národnej rade SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy