Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Opozícia chce odvolať Danka. Plány ešte môže zničiť koalícia
Zdielať na

Opozícia chce odvolať Danka. Plány ešte môže zničiť koalícia

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza národnej rady, na ktorej sa opozícia pokúsi o odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka z SNS z jeho funkcie, sa začne v utorok o 13:00 hodine. Zvolal ju podpredseda parlamentu Béla Bugár, Andrej Danko schôdzi nebude predsedať, keďže sa týka jeho osoby.

"K zlobe opozície a trestným oznámeniam pani Nicholsonovej by som chcel poukázať na múdru vetu prezidenta Československej republiky: Rozčilení není program. Na ich výčitky k mojim zahraničným cestám zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja," reagoval predseda parlamentu Andrej Danko na slová opozície.

Opozícia v zastúpení politických strán a hnutí SaS, OĽaNO, Sme rodina – Boris Kollár a skupina nezaradených poslancov v piatok podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať Danka z funkcie predsedu národnej rady. Pod návrh sa podpísalo 39 zákonodarcov. Opozičné sily sú presvedčené, že Danko v súčasnosti nemá čo hľadať vo funkcii predsedu parlamentu. Ako dôvod uvádzajú najmä kauzu utajenia rigoróznej práce, na základe ktorej Danko nadobudol titul JUDr., ale tiež neakceptovateľné konanie predsedu NR SR, ktorým účelovo bráni prijatiu Bezpečnostnej stratégie a Obrannej a vojenskej stratégii v Národnej rade.

"Medializácia utajenej rigoróznej práce Andreja Danka vyvolala nielen na strane opozície, ale aj verejnosti, vážne pochybnosti o spôsobe nadobudnutia jeho titulu. Existujú vážne indície, že jeho záverečná práca môže byť plagiátom. Predseda SNS svojím správaním spôsobuje hanbu nielen NR SR a samotnej funkcii druhého najvyššieho ústavného činiteľa, ale aj vysokým školám, vysokoškolským študentom a Slovenskej republike," uvádza opozícia.

Podľa nej Slovenská republika nemá do dnešného dňa prijatú bezpečnostnú, obrannú a vojenskú stratégiu napriek tomu, že ju vláda vlani v októbri schválila. Danko ani jeden z týchto dokumentov na rokovanie parlamentu nezaradil. Svojím konaním tak podľa opozičných strán bráni riadnemu chodu ústavných orgánov a plneniu ich úloh, ktoré má NR SR v tejto oblasti.

Bude ich dosť?

Otázkou zostáva či poslanci v úvode rokovania zahlasujú za program schôdze v dostatočnom počte, aby zasadnutie mohlo pokračovať. Na otázku, či poslanci poslaneckých klubov Most-Híd a Smer-SD zahlasujú za program schôdze, hovorkyňa koaličnej strany Most-Híd Klára Debnár uviedla, že "zatiaľ nevideli relevantné dôkazy, na základe ktorých by túto iniciatívu mali podporiť". "Dokiaľ sa naša opozícia nevysporiada s tým, že niektorí jej členovia a kandidáti sa stretávajú a obhajujú dvakrát právoplatne odsúdených vrahov, vôbec takýto návrh nebudem brať vážne," uviedol podpredseda NR SR za Smer-SD Martin Glváč.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy