Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Obžalovaný expolicajt už po tretíkrát žiada, aby jeho prípad odobrali bratislavkému súdu
Zdielať na

Obžalovaný expolicajt už po tretíkrát žiada, aby jeho prípad odobrali bratislavkému súdu

BRATISLAVA / Obžalovaný expolicajt Ľuboš T. v utorok po tretíkrát požiadal, aby jeho prípad odňali Okresnému súdu Bratislava V, ako aj nadriadenému Krajskému súdu Bratislava.

O podaní má rozhodovať Najvyšší súd SR, preto vec odročili na neurčito. Najvyšší súd už o tejto záležitosti rozhodoval dvakrát, pričom raz návrhu nevyhovel, druhýkrát o veci ani nerokoval, keďže predložené argumenty boli rovnaké ako v prvom prípade.

Ľuboš T. dlhodobo argumentuje zaujatosťou sudcov a prokurátorov v Bratislavskom kraji voči jeho osobe. Takisto zdôrazňuje nezákonnosť policajnej inšpekcie, ktorá v jeho prípade viedla prípravné konanie, keďže bol v čase incidentu aktívnym policajtom.

​Dnes už bývalý policajt čelí obžalobe z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil počas zásahu proti vodičke Marte B. pri cestnej kontrole v októbri 2014.

Ľuboš T. po skončení pojednávania vyhlásil, že nevidí dôvod baviť sa s novinármi, keďže veci okolo jeho prípadu prekrúcajú. "Pre mňa ste obyčajný insect," povedal s tým, že jediných dvoch novinárov, ktorých si váži je Martin Daňo a nebohý Ján Kuciak. Daňa, ktorý bol na začiatku pojednávania prítomný, sa sudkyňa rozhodla nevpustiť do miestnosti s odôvodnením, že na minulom pojednávaní vyhotovil v miestnosti obrazové záznamy. Ten argumentoval, že sudkyňa o tom rozhodla ešte pred pojednávaním "nezákonne na chodbe". Jeho prítomnosť v pojednávacej miestnosti požadoval aj Ľuboš T., Daňa však dnu nevpustili.

Krátko po incidente v októbri 2014 sa na internete objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke donucovacie prostriedky, tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané. Dôvodom zákroku podľa obžalovaného bolo, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Prípad súd prejednáva od decembra 2015.

Pozrite si archívnu reportáž o vypovedaní Ľuboša T. na súde: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy