Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dohady o voľbe nových sudcov pokračujú. Smer prišiel s podmienkou týkajúcou sa prezidenta
Zdielať na

Dohady o voľbe nových sudcov pokračujú. Smer prišiel s podmienkou týkajúcou sa prezidenta

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mala by to byť výstavná skriňa slovenského súdnictva. Ústavný súd sa však v posledných mesiacoch skloňuje pre niečo úplne iné, ako prelomové rozsudky. Politici sa nevedia dohodnúť, akým spôsobom vyberú nových sudcov. Vymieňať sa pritom budú až dve tretiny z nich.

Minister spravodlivosti v stredu rokoval o tom, aká by mala byť finálna podoba voľby ústavných sudcov. A aj keď si rokovania pochvaľuje, podoba zákona je stále tajomstvom. Opozícia nemieni ustúpiť z požiadavky, že za úspešného kandidáta na ústavného sudcu musí zdvihnúť ruky aspoň 90 poslancov. "Ten počet 90  je aj taký signál, že o tak závažnej veci ako je ústavný súd, sme ochotní rokovať naprieč celým politickým spektrom," povedal Boris Kollár za hnutie Sme Rodina.

"Budeme trvať na tej 90, alebo aj nejaký iný spôsob participácie opozície. A zároveň budeme trvať na tom, aby voľba bola verejná," pokračoval za opozíciu Alojz Baránik z SaS.  "Opozícia v minulosti hlasovala s koalíciou za dobré zákony a rovnako by sme hlasovali za dobrých sudcov," reagoval aj Gábor Grendel zo strany OĽaNO.  

S deväťdesiatimi hlasmi nemá najnovšie problém ani Smer. Má však podmienku, a to že o takto vybraných kandidátoch už nemá právo rozhodovať prezident. "Pri tak silnom mandáte by už nebola potrebná participácia prezidenta. Ale sme pripravení počúvať aj iné návrhy," vyjadril sa hovorca Smeru Ján Mažgút. "Principiálne nie je to problém vo svete, napríklad v Nemecku volia iba v parlamente ústavných sudcov," skonštatoval Kollár. 

Niektorí z opozície sú ale proti vynechaniu prezidenta. "Sme zásadne proti takému systému," vyhlásil Baránik, a pokračoval Grendel: "Nevidím dôvod vynechať prezidenta."  Národniari zatiaľ takticky mlčia. Zatiaľ sú podľa nich otvorené všetky možnosti. O návrhu bude budúci týždeň rokovať koaličná rada a aj opozícia, a to u ministra spravodlivosti. Finálna podoba by ale mala byť známa najneskôr v polovici októbra, keď bude opäť zasadať parlament.

Pozrite si reportáž o výjazdovom rokovaní vlády v okrese Košice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy