Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Macron je na fotke s mladíkom ukazujúcim prostredník
Zdielať na

Macron je na fotke s mladíkom ukazujúcim prostredník

Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / Zástupcov niektorých francúzskych opozičných strán pobúrila fotografia farncúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá sa v nedeľu rozšírila na sociálnych sieťach. Hlava štátu je na snímke v objatí dvoch mladíkov tmavej pleti, z ktorých jeden ukazuje do kamery vztýčený prostredník, uvádza denník Le Monde. Macron následne na tlačovej konferencii uviedol, že "miluje každé dieťa Republiky".

​Predsedníčka krajne pravicového Národného združenia Marine Le Pen označila fotografiu za niečo "neospravedlniteľné". "Už nenachádzame slov na vyjadrenie nášho pohoršenia. Toto si Francúzsko rozhodne nezaslúži," napísala na twitteri.

K Le Pen sa pridali ďalší členovia RN, starosta juhofrancúzskeho mesta Béziers a jeden zo zakladateľov organizácie Reportéri bez hraníc Robert Ménard alebo poslankyňa Republikánov Valérie Boyer. Tá v twitterovom príspevku s fotkou pripomenula nedávnu udalosť, kedy Macron karhal mladíka za to, že prezidenta oslovil domácky "Manu".

Denník Le Figaro vysvetľuje, že kontroverzné fotografie vznikli v sobotu pri návšteve Macrona na karibskom ostrove Svätý Martin, ktorého severná časť patrí medzi zámorské územia Francúzska. Prezident sa v istom momente vybral na druhé poschodie jedného z rodinných domov, kde hovoril s oboma mladíkmi i matkou jedného z nich.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1046427743905353729

"Som zlodej, práve som sa dostal z väzenia," povedal Macronovi muž s čiernou šatkou na hlave. Hlava štátu mu následne prehovorila do duše s tým, že "väzeň" ako on, musí pracovať. "Tvoja mamka si zaslúži viac," uzavrel rozhovor Macron.

Otázkam novinárov ohľadom fotografie čelil francúzsky prezident ešte v nedeľu. Mladík, ktorý na kameru urobil vulgárne gesto, vraj študuje, aby získal výučný list. Po zhotovení snímky podľa Macrona dvojica priviedla telesne postihnutú dievčinu, ktorá chcela prezidenta objať. Mladíci "toho boli schopní, pretože som na nich pozeral s dôverou, pretože som ich rešpektoval. Toto je Republika," povedal Macrona.

Na tlačovej konferencii vedľa toho kritizoval Le Pen a zdôraznil svoj zámer "pomôcť tejto mládeži". "Z nenávistných debát nič nevzíde. Treba si prestať myslieť, že naša mládež nám nemôže nič dať, pretože je istej farby pleti alebo sa v istom momente dopustila hlúposti," dodal francúzsky prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy