Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Česku sa objavil nový druh kliešťa. Je obrovský a má oči
Zdielať na

V Česku sa objavil nový druh kliešťa. Je obrovský a má oči

Zdroj: ISIFA

PRAHA / Päťkrát väčšieho kliešťa našla študentka v susednom Česku. Jeho odborný názov je Hyalomma marginatum a na človeka môže preniesť nebezpečné ochorenie. Bežne sa vyskytuje na juhu a východe Európy. V tomto roku ho ale spozorovali už na troch miestach aj v Česku.

V auguste Nemci našli deväť exemplárov tohto veľkého kliešťa v miestnych lesoch, jeden z nich niesol nákazu nebezpečnej krymsko-konžskej hemoragickej horúčky. Tento druh sa objavil už aj v Českej republike. 

"Je to nálež zhruba 700 kilometrov severne od normálu. Tento kliešť sa do strednej Európy dostáva na sťahovavých vtákoch. Ťažko zatiaľ povedať či je schopný založiť novú populáciu, alebo nie," povedal pre portál Blesk.cz David Modrý z Ústavu patologickej morfológie parazitológie na brnenskej Veterinárnej a farmaceutickej univerzite. 

Tri lokality

Práve do ústavu poslala jedna študentka pred pár dňami kliešťa Hyalomma. V tomto roku je to už druhý prípad, v minulom sa našiel jeden. "Ide o tri izolované nálezy: južná Morava, severné Čechy, východné Čechy," uviedol Modrý a dodal, že jeho tím sa bude týmto druho naďalej zaoberať. Chce zistiť, prečo sa v krajine začal vyskytovať. 

Hostiteľa sleduje očami 

Kliešť Hyalomma má prúžkované nohy a je výrazne väčší ako normálny kliešť obecný. Samička môže mať pri napití až 2,5 centimetra. "Je schopný prežívať v podmienkach so širokým rozpätím teploty a vlhkosti. Preto je ťažké sa ho zbaviť. Je to dokonca jediný kliešť schopný prežívať aj vo veľmi suchých oblastiach s malým počtom hostiteľov, preto keď ucíti možnosť potravy, dokáže sa pomerne rýchlo pohybovať," uviedol lekár a epidemiológ Rastislav Maďar. 

"Zatiaľčo naše bežné kliešte obecné pasívne číhajú na povrchu vegetácie, Hyalomma sa ukrýva v blízkosti pôdy a keď ucíti hostiteľov, aktívne a rýchlo sa smerom k nemu pohybuje. Svojho hostiteľa môže sledovať až desiatky metrov," opísal Maďar s tým, že kliešť reaguje na vibrácie, teplotu, vydychovaný oxid uhličitý aj vizuálny kontakt. Na rozdiel od obyčajného kliešťa má totiž oči. 

Pozrite si archívnu reportáž o hrozbe kliešťov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy