Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sýrske deti na Slovensku. Pellegrini uvažuje o ich prijatí
Zdielať na

Sýrske deti na Slovensku. Pellegrini uvažuje o ich prijatí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko by solidárne mohlo prijať sýrske siroty. Pripustil to predseda vlády Peter Pellegrini v rozhlasovej diskusii RTVS. Zdôraznil však, že ešte nič nie je rozhodnuté. Opozičný poslanec Boris Kollár mu odkázal, aby zachránil naše deti.

​Podľa predsedu vlády by išlo o tie sýrske siroty, o ktoré sa momentálne starajú v Grécku, avšak tamojšie kapacity sú už preťažené. O prípadných možnostiach konkrétnej pomoci ešte bude hovoriť s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. "Musíme naozaj vedieť, odkiaľ sú detičky, aký je ich životný osud. Lebo ja by som bol rád, že ak k nám prídu, tak aby sme im potom vytvorili dobré podmienky," povedal premiér Peter Pellegrini. 

Krátko na to zareagoval predseda Hnutia sme rodina Boris Kollár. Na sociálnej sieti okrem iného napísal, že Pellegrini sa pomiatol. "On sa úplne pomiatol! Mal som pocit, že je príčetný ! Ale mýlil som sa. Naše deti tu žijú ohrozené chudobou, matky nemajú deťom do úst čo dať, nemajú peniaze na oblečenie, štát im pridá 16 centov na hanbu sveta, a v tejto mizérii si Pellegrini dovolí tu blúzniť o sýrskych deťoch? Zobuď sa šialenec! Zachráň naše deti ! A potom tu motaj nezmysly," napísal Kollár. 

Kollárov stranícky kolega a prezidentský kandidát Milan Krajniak zareagoval výrazne jemnejším slovníkom. "Ak by to bol nejaký dočasný návrh, že pomôcť tým deťom, kým sa budú môcť vrátiť do vlasti, bol by som ochotný nad tým uvažovať, ale museli by sme vidieť, že ako presne si to pán premiér predstavuje," povedal Krajniak. 

Pomoc sýrskym sirotám si vie predstaviť aj bývalý minister obrany Ľubomír Galko. "Dočasne by sme ich tu umiestnili, pomohli trebárs s ich výchovou a pokiaľ sa tá situácia v Sýrii stabilizuje, tak by sme im umožnili bezproblémový návrat do ich vlasti," dodal Galko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy