Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Europoslanci nemusia zverejňovať, na čo míňajú denné diéty, rozhodol súd
Zdielať na

Europoslanci nemusia zverejňovať, na čo míňajú denné diéty, rozhodol súd

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Europoslanci nemusia zverejňovať ako míňajú príplatky vo výške skoro štyri a pol tisíc eur na cestovné, či svojich asistentov. Rozhodol tak Všeobecný súd Európskej únie. Transparentnejší pohľad žiadali viaceré novinárske združenia. Najmä po škandáloch, ako bol ten, keď sa europoslanci rovno zbalení na cestu domov zapisovali na plenárne rokovania.

V Bruseli a Štrasburgu, kde má europarlament svoje sídla, sa po verdikte súdu úsmevne hovorí, že zo sklenených budov je pekný a dobrý výhľad von, ale už menej dovnútra. Novinári žiadali totiž kúsok viacej transparentnosti.

​V roku 2015 rôzne novinárske zoskupenia žiadali dokumenty o tom, ako europoslanci míňajú denné diéty, cestovné výdavky či príspevky na asistentov, a to vo výške 4416 eur mesačne. Žalobcovia žiadali kópie spisov, kde boli sumy, ktoré poslancom vyúčtovali alebo vyplatili. Dôvod, pre ktorý Európsky parlament dokumenty zverejniť nechcel je ochrana osobných údajov a Európsky súd mu vyhovel. 

Žalobcovia naopak argumentovali, že parlament mohol utajiť osobné údaje v dokumentoch a tým ich sprístupniť aspoň čiastočne. Na sociálnej sieti píšu, že je neopodstatnené, aby Europarlament naďalej blokoval transparentnosť o tom, ako europoslanci míňajú verejné peniaze. Súd naopak kontroval, že ak by sa z dokumentov vymazali údaje, znemožnilo by sa tak monitorovanie výdavkov konkrétnych osôb. Europoslanci sa zároveň bránia, že ide predsa o paušálne výdavky.

"Je to úplný nezmysel, ísť detailne vyčíslovať alebo dokazovať každý výdavok. Lebo potom to nie sú paušálne náhrady," uviedol Richard Sulík, Európski konzervatívci a reformisti. "Ja sa snažím k týmto financiám pristupovať zodpovedne," povedala Jana Žitňanská, Európski konzervatívci a reformisti. "Určujú to predpisy a používajú sa na fungovanie kancelárií slovenskej, ale aj bruselskej a štrasburskej, pre rôzne návštevy, rôzne cesty a rôzne stretnutia," dodal Branislav Škripek, dodal  Európski konzervatívci a reformisti.

Blížia sa ale budúcoročné europarlamentné voľby, tak aj samotní poslanci hovoria, že viacej transparentnosti by nebolo na škodu. Predsa len, ide o peniaze všetkých európanov, ktorí sú zároveň voličmi

Súvisiace články

Najčítanejšie správy