Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Správanie poslancov upraví etický kódex. Pripraviť sa musia na nové pravidlá
Zdielať na

Správanie poslancov upraví etický kódex. Pripraviť sa musia na nové pravidlá

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci v parlamente by sa mali po novom správať podľa etického kódexu. Na tlačovej besede ho vo štvrtok predstavil vedúci kancelárie Národnej rady Daniel Guspan. Prijatý ale bude až po oficiálnom uznesení. Pre poslancov to bude znamenať aj zákaz niektorých činností.

Správanie poslancov parlamentu bude upravovať Etický kódex poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Podľa vedúceho kancelárie NR SR bude  prijatý parlamentom formou uznesenia. Poslanci po prijatí etického kódexu budú mať zakázané prijímať finančné prostriedky, dary a iné výhody za hlasovanie.

Konanie poslancov

Hnutie Sme rodina do kódexu presadila ustanovenie, podľa ktorého sa poslanec má vyhýbať situáciám, ktoré by mohli viesť ku klientelizmu alebo korupcii. Poslanec má tiež konať tak, aby sa nedostal do situácie, z ktorej by vyplýval záväzok protiplnenia, alebo situácie, ktorá by ho nútila rozhodovať v záujme iných osôb.

Poslanci budú môcť prijímať pri výkone svojej funkcie len dary poskytované zvyčajne. "Ak niekto dostane dar, tak kde to treba oznámiť. Aj toto sa bude riešiť," poznamenal Béla Bugár. Dary v hodnote nad 100 eur, ako sú lístky na kultúrne podujatia či ubytovanie budú musieť oznamovať parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ak si túto povinnosť nesplnia, tak výbor podá podnet na poslanca Mandátovému a imunitnému výboru Národnej rady. 

Koniec nedôstojným prejavom

Poslancom tiež etický kódex prikazuje vyhýbať sa nedôstojným slovným prejavom na schôdzi NR SR, hádkam, zasahovaniu do slovného prejavu iného poslanca vrátane fyzických útokov. Poslanec tiež bude musieť chodiť primerane spoločensky oblečený. "Je tu množstvo iných problémov, ktoré treba riešiť. Nie to, kto ako chodí oblečení. No, kto má potrebu riešiť túto otázku, asi niečo nemá kompletné nad krkom," vyjadril sa nezaradený poslanec Zsolt Simon. 

Podľa Guspana za porušenie Etického kódexu poslanca hrozí zákonodarcom pokuta do 500 eur. Rozhodovať o nej bude Mandátový a imunitný výbor NR SR. Ak sa proti nej poslanec odvolá, rozhodne o jej udelení plénum NR SR. Kancelár parlamentu avizoval, že v októbri bude do parlamentu predložená novela ústavného zákona o ochrane verejného záujmu, ktorá s kódexom úzko súvisí.

Ministerstvo sa sťahuje do budovy, ktorú predalo priemyselnému inštitútu. Bude platiť milióny, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy