Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európa sa musí začať starať o seba a svoju bezpečnosť, vyhlásil nemecký minister
Zdielať na

Európa sa musí začať starať o seba a svoju bezpečnosť, vyhlásil nemecký minister

Zdroj: Facebook

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Európa by mala sledovať svoje záujmy, ak sa so Spojenými štátmi nedohodne. O tejto skutočnosti je presvedčený nemecký minister zahraničných vecí Heiko Mass. Podľa jeho slov by krajiny EÚ mali prebrať aj väčšiu zodpovednosť za bezpečnosť.

Sledovať svoje záujmy a prebrať zodpovednosť za bezpečnosť. To je úloha, ktorú by podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Massa mala prebrať Európa celkovo. Reč je napríklad aj o Balkáne, Blízkom východe, či severnej Afriky. Mass svoje vyhlásenie povedal v pondelok v Berlíne na stretnutí  diplomatov.

USA je podľa Massa najbližším spojencom Nemecka mimo Európy, a je dôležité, aby to tak zostalo. Zároveň ale spolková republika aj Európa musí reagovať na zmeny v americkej zahraničnej politike, ktorá je pod vedením prezidenta Trumpa. " Musíme prevziať viac zodpovednosti za našu bezpečnosť, a to vo vlastnom záujem," vyhlásil. Platí to nielen pre európsky kontinent ale aj sever Afriky. USA sa tak podľa ministra správa čoraz menej, a Rusko s Čínou len keď ide o ich vlastné záujmy. Tie sa ale častokrát líšia od európskych. 

Samostatne by mala Európa konať aj v oblasti hospodárskej politiky. Európa by mala viac investovať do spolupráce so Spojenými štátmi len v tých oblastiach, v ktorých sa záujmy zhodujú. Ako príklad rozdielnych záujmov uviedol dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorú Trump vypovedal. Európa sa ale snaží ju naďalej plniť. "Aby Európa bola rovnocenným partnerom pre Washington, musí byť schopná sa zjednotiť. Inak nebudeme dostatočne silný," dodal Mass na záver.

Pozrite si reportáž, ktorá poukazuje na stanovisko Európy k iránskej dohode:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy