Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Status zástupcu ruského veľvyslanca vyvolal diplomatické dusno. Slovensko rázne zakročilo
Zdielať na

Status zástupcu ruského veľvyslanca vyvolal diplomatické dusno. Slovensko rázne zakročilo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ruské veľvyslanectvo na Slovensku si vyrobilo problém a ten sa neriešil za zatvorenými dverami. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo na koberček zástupcu ruského veľvyslanca. Musel vysvetľovať status na sociálnej sieti, ktorý podľa slovenských diplomatov zasahuje do suverenity Slovenska.

Status, ktorý zverejnil na svojej oficiálnej facebookovej stránke Úrad pridelenca obrany Ruskej federácie na Slovensku je prešľapom na viacerých úrovniach. Status reagoval na správu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva o konflikte na Ukrajine. Ruské zastúpenie si ale správu vyložilo po svojom. "Ministerstvo vyjadrilo znepokojenie nad tým, že Úrad pridelenca neobjektívne zhodnotil správu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva, pričom boli vedome ignorované pasáže správy o účasti ruských občanov v konflikte na Ukrajine," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyjadrení.

Slovenská diplomacia neváhala a okamžite reagovala. "Predvolali sme si zástupcu ruského veľvyslanca na Slovensku a tlmočili sme mu naše výhrady voči tomuto statusu, ktorý nie je v súlade s rozvojom priateľských vzťahov medzi našimi krajinami a taktiež v niektorých pasážach je aj zasahovaním do vnútorných záležitostí Slovenska," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. 

V statuse sa okrem iného píše, že niektorí slovenskí politici sa "na príkaz Američanov bratríčkovali s Porošenkom a klamali o ruskej účasti v konflikte na východe Ukrajiny." "Splnomocnenec toto dal na verejný priestor, na svoj facebookový profil. Myslím si, že to ministerstvo zahraničných vecí veľmi správne vyhodnotilo, že to neriešilo za oponou, ako sa veľakrát veci v diplomacii riešia, ale šlo do verejného rázneho upozornenia ruskej diplomacie. Okrem toho statusu, ktorý zasahuje do vnútorných záležitostí suverénnej Slovenskej republiky, druhý problém je, že v tom statuse sa ocitli informácie z veľmi neštandardného zdroja, ktoré opäť nesvedčia o profesionalite toho, kto to tam zavesil," povedal zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš. 

"zdieľaním serveru Hlavne spravy, ktorý je známy tým, že obrovské množstvo jeho správ je vyslovene vymyslených a klamlivých," povedal bezpečnostný analytik SSPI Jaroslav Naď. 

Slovenské ministerstvo v piatok opätovne vyzvalo ruské zastupiteľstvo, aby status odstránilo. "Partner bol dôrazne vyzvaný, aby Veľvyslanectvo Ruskej federácie a jeho zložky svoje vyhlásenia zakladali výlučne na pravdivých a presných informáciách," uvádza sa vo vyjadrení ministerstva zahraničných vecí. 

Status napokon v poobedňajších hodinách zmizol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy