Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cudzinci ilegálne prekročili hranicu. Vraj hľadali meteorit
Zdielať na

Cudzinci ilegálne prekročili hranicu. Vraj hľadali meteorit

VYŠNÉ NEMECKÉ / Hraničiari na východnej hranici Slovenska sú zvyknutí na všeličo. Aby im ale nelegálni migranti tvrdili, že tam hľadajú meteorit, tak to počuli prvýkrát. Ukrajinská pohraničná stráž teraz zisťuje, čo bolo skutočným dôvodom, prečo Ukrajinka a muž z Libanonu prekročili hranicu.

Podozrivú dvojicu zadržala a ukrajinská pohraničná stráž iba desať metrov od ukrajinsko-slovenskej hranice. "Išlo o muža z Libanonu a ženu z Ukrajiny, ktorí sa istý čas zdržiavali v jednej z arabských krajín, neskôr žili na Ukrajine," uviedla Olha Tračuk, hovorkyňa pohraničnej stráže, zakarpatská oblasť.

Pri kontrole tvrdili, že sú turisti a v lese zablúdili. "Oni tvrdili, že hľadali meteorit a jednoducho zablúdili, pri jeho hľadaní," povedala Olha Tračuk. Meteorit Kňahyňa totiž skutočne dopadol na hranicu dnešnej Ukrajiny a Slovenska pred viac ako 150 rokmi. "Zadržaná dvojica v skutočnosti nehľadala meteorit, ale cestu za lepším životom. Dnes sa postavia pred sudcu a ten bude rozhodovať či sú vinní alebo nie," dodala hovorkyňa pohraničnej stráže. 

V minulosti boli zaznamenané prípady, keď východnú hranicu prekročili napríklad hubári a ani o tom netušili. "Hubárom odporúčame, aby si na takéto prípady dávali pozor, pretože takéto konanie môže byť kvalifikované ako neoprávnené prekročenie štátnej hranice. Ide o priestupok, kde stačí aj zavinenie z nedbanlivosti," vysvetlila Denisa Balghová, hovorkyňa PPZ Slovenská republika.

Ak ukrajinské pohraničné orgány zadržia občanov Slovenska, môžu byť predvedení na ich útvar, kde budú zisťovať totožnosť a okolnosti, za akých došlo k neoprávnenému prekročeniu hranice. Po skončení budú readmitovaní na Slovensko. "Občanovi Slovenskej republiky, respektíve občanovi EÚ hrozí pokuta do výšky 300 eur a štátnemu príslušníkovi tretej krajiny až do výšky 800 eur," dodala Denisa Balghová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy