Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krajiny OSN uzavreli dohodu o globálnej migrácii. Podľa Lajčáka ju odstrániť nemožno
Zdielať na

Krajiny OSN uzavreli dohodu o globálnej migrácii. Podľa Lajčáka ju odstrániť nemožno

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Viac ako 190 krajín sa v piatok dohodlo na pakte globálnej migrácie. Cieľom nezáväznej dohody je podpora bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie. Taktiež aj zníženie počtu prípadov pašovania ľudí a obchodovania s nimi.

Nezáväzná dohoda bude oficiálne prijatá na ministerskej schôdzi v decembri 2018, v marockom meste Marrakéš. Cieľom je bezpečná a riadená legálna migrácia, a taktiež zníženie počtu prípadov obchodovania a pašovania ľudí.  Z rokovania o globálnom pakte ohľadom migrácie sa minulý rok stiahli Spojené štáty, pretože podľa nich je pakt nezlúčiteľný s migračnou politikou Washingtonu. Okrem nich konečnú podobu odsúhlasilo všetkých  192 členských krajín OSN. 

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres, predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák a rada ďalších predstaviteľov vyzdvihli dojednanie prvej globálnej dohody, ktorá rieši problematiku migrácie. "Migrácia je fakt. Existuje už stovky rokov a bude existovať aj naďalej," vyhlásil Lajčák. "Nikdy sme nemali nástroj, ktorý by nám pomáhal tento proces riadiť," dodal. 

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó povedal, že maďarská vláda nesúhlasí s kľúčovými bodmi paktu a bude diskutovať o možnosti odstúpenia od dohody. Dokument definuje migráciu ako základné ľudské právo, a tým podľa neho migráciu ľahkomyseľne propaguje. 

Podľa OSN je vo svete asi 250 miliónov migrantov, čo predstavuje 3,4 percenta svetovej populácie. Rokovanie o globálnej dohode začalo v dôsledku migračnej krízy v Európe v roku 2015, ktorá bola najväčšou utečeneckou krízou od 2. svetovej vojny. Globálny pakt pre bezpečnú a riadenú legálnu migráciu má riešiť, prečo ľudia migrujú, ako ich chrániť, ako ich v nových krajinách integrovať a umožniť ich návrat domov, ale aj ďalšie otázky. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme migranti a summite EÚ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy