Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Politici bez tajomstva. Ľudia by mali vidieť ich majetkové pomery, tvrdí Fico
Zdielať na

Politici bez tajomstva. Ľudia by mali vidieť ich majetkové pomery, tvrdí Fico

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa Roberta Fica by vraj ústavní činitelia nemali byť ako chránená zver. To znamená, že by verejnosť mala mať možnosť nahliadnuť do majetkových pomerov našich politikov. Hoci paradoxne, tieto údaje podliehajú daňovému tajomstvu.

Takáto úvaha sa nezrodil u expremiéra náhodou, ale aj v súvislosti s informáciami o financovaní prezidentskej kampane Andreja Kisku. On sám by vraj nemal problém s návrhom, o ktorom sa už viackrát hovorilo, a teda, aby informácie o ústavných činiteľov spadajúce pod daňové tajomstvo v budúcnosti tajné neboli.

Dobrý dôvod 

"Zrazu keď tu máme pána prezidentka, ktorý má šialený problém, tak sa ukazuje, že ako, keby bol tá chránená zver, že sa to nesmie urobiť. Najčistejšie riešenie by bolo, že ten, kto chce ísť do politiky, by mal vedieť, že bude úplne nahý, pokiaľ ide o daňové tajomstvo," vraví expremiér Fico.

"Je to dobrá požiadavka, ak by nesmerovala iba na prezidenta, ale aj na celú politickú triedu. Viem si predstaviť, že veľa ľudí by napríklad zaujímala zmluva, ktorú má podpísanú pán expremiér so svojim prenajímateľom, pánom Bašternákom," reaguje politický komentátor, Marián Leško.

Žiaden problém

Väčšina oslovených politikov, by s takýmto návrhom problém nemala. "Ja s tým problém nemám, len viete, to sú také veci, na ktorých sa treba dohodnúť a povedať aj ako a čo všetko sa má zverejniť," myslí si Béla Bugár (Most-Híd). Podobné úvahy už viackrát zazneli aj zo strany opozície a takýto zákon vraj veľmi radi uvítajú. "V prípade Kaliňáka a Fica by nemala platiť ani premlčacia doba," reaguje opozičný líder Igor Matovič. 

"Niekto poukazuje na daňové problémy niekoho iného a sám ich má, to je taký problém. A máme tu takých dvoch, pána Matoviča a prezidenta, tak asi by bolo dobré, keby tieto veci mohli tak otvorene povedať," myslí si bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. "Ja som to sám viackrát predkladal, ale bol to vždy Smer, kto to zabil. Takže ja tieto reči Roberta Fica ja vnímam ako také lámanie slamy," myslí si poslanec Miroslav Beblavý.

Zdá sa, že nikto s tým nemá problém, otázka ale je, kto takýto zákon napíše. Podľa Roberta Fica je to už teraz v rukách nového premiéra. 

V spoločnosti rovnako rezonuje téma dôchodkového stropu, ktorú naposledy vytiahol tiež predseda strany SMER-SD Robert Fico: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy