Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európska únia nám priniesla viac ako financie. Nové výzvy ignorovať nemôžeme, tvrdí Remišová
Zdielať na

Európska únia nám priniesla viac ako financie. Nové výzvy ignorovať nemôžeme, tvrdí Remišová

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Európa musí reagovať na nové výzvy, no nemôže zabúdať na odstraňovanie regionálnych rozdielov. Podľa poslankyne NR SR zo strany OĽANO Veroniky Remišovej je potrebné do budúcnosti, aby sa únia sústredila na najdôležitejšie programy a politiky, pri ktorých vidíme veľký prínos pre štáty, obyvateľov a podniky.

"Myšlienka Európskeho spoločenstva vznikla v prvom rade ako mierový projekt spolupráce dovtedy nepriateľských krajín. Pôvodný projekt šiestich krajín prerástol do spoločenstva krajín, aký v histórii geopolitických vzťahov nemá obdobu," uviedla Remišová pri príležitosti dňa Európy, ktorý bude 9. mája. Podľa poslankyne si na tragédiu svetových vojen, v dnešnej dobe, pamätá málokto.

EÚ priniesla Slovensku viac ako len financie

Prínos členstva v Európskej únii sa nedá podľa poslankyne merať len peniazmi. "Z rozpočtu EÚ sme získali viac 12 miliárd eur do roku 2015, ďalších 15 miliárd eur môžeme využiť do roku 2020. Členstvo v EÚ nám prináša aj spolupatričnosť s ostatnými národmi Európy. Vzájomné výmeny študentov a mládeže, bezvízový styk s množstvom krajín mimo EÚ, či priestor bez hraníc zlepšujúci kvalitu života. Prináša to aj pracovné miesta a rozvoj toho najcennejšieho čo máme – našich ľudí," skonštatovala. 

Učiť sa môžeme z vlastných chýb

Podľa Remišovej Európska únia trpí mnohými nedostatkami, no treba si uvedomiť, že projekt ako EÚ tu ešte nikdy nebol, a teda sa môžeme učiť len z vlastných chýb. Jedným z týchto zlyhaní je aj odchod Veľkej Británie z Únie. Remišová si myslí, že Európska únia má po odchode Veľkej Británie historickú možnosť a povinnosť zásadnej reformy. "Ak chce byť EÚ úspešná, musíme zreformovať jednotlivé politiky a metódy fungovania. To isté sa týka aj eurozóny, kde je mimoriadne dôležité dodržiavanie disciplíny všetkých 19 členov. Krajiny v ťažkostiach, ako napríklad Grécko, dostali pomoc od ostatných krajín, no ich nezodpovedné správanie prinieslo veľké sociálne problémy, spory a rozdelenie vo vnútri EÚ," vyjadrila sa. 

Priority určujú členské štáty

V návrhu rozpočtu EÚ na ďalšie sedemročné obdobie je napríklad výrazné zvýšenie prostriedkov na ochranu vonkajších hraníc Únie alebo na spoluprácu v oblasti obrany. "Je to správne, Európa musí reagovať na nové výzvy. Napriek novým problémom ale nemôžeme zabúdať na odstraňovanie regionálnych rozdielov a podporu chudobnejších regiónov, teda aj Slovenska. Považujem to za jeden z pilierov európskej spolupráce," vyhlásila.

"Rokovania o rozpočte na roky 2021-2027 by mali byť pre členské štáty príležitosťou na hĺbkovú reformu EÚ a analýzu jednotlivých priorít, ktoré často spôsobujú rozdelenie medzi jednotlivými štátmi. Medzi takzvaným Západom a Východom, krajinami zameranými na poľnohospodárstvo či medzi vyspelými a zaostávajúcimi regiónmi," dodala na záver poslankyňa strany OĽANO.

Pozrite si archívnu reportáž o eurofondoch pre poľnohospodárov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy