Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trump by mal dostať Nobelovu cenu. Podľa republikánov si ju za svoje kroky zaslúži
Zdielať na

Trump by mal dostať Nobelovu cenu. Podľa republikánov si ju za svoje kroky zaslúži

Archívna reportáž

WASHINGTON / Skupina amerických republikánov navrhuje, aby Donald Trump dostal Nobelovu cenu za mier a podieľanie sa na ukľudnení situácie na Kórejskom poloostrove. Nominačný list podpísalo 18 republikánskych členov amerického kongresu ešte začiatkom mája.

Nobelovu cenu za mier za rok 2019 by mal dostať ako uznanie za svoju prácu. Tou totiž dopomohol k ukončeniu kórejskej vojny a denuklearizácii Korejského poloostrova. Špekulácie o jeho ocenení vznikajú najmä v súvislosti so summitom medzi Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom. 

Americký prezident je medzi osobnosťami nominovaný aj tento rok. Pod jeho menom je zatiaľ podpísaných až 18 republikánov. Podľa britských médii vzbudzuje iniciatíva amerických kongresmanov podozrenie, že ide o účelový krok, ktorý by mal posilniť Trumpove politické postavenie. Niektorí zo signatárov si takto hájia aj vlastné záujmy. Jedným z nich je napríklad najvyššie podpísaný iniciátor Luke Messer zo štátu Indiana, ktorý sa uchádza o miesto v Senáte.  

SITA

​Podľa slov juhokórejského prezidenta Mun Če-ina si Donald Trump skutočne za svoju prácu Nobelovu cenu zaslúži. Výsledky nominácii budú známe až na jeseň. Odovzdávanie cien prebehne tradične 10. decembra.

Obama svoju Nobelovku dostal

Trumpov predchodca Barack Obama dostal  Nobelovu cenu za mier ešte v roku 2009. Dôvodom bola snaha o jadrové odzbrojenie, prevencia konfliktov a aktivity proti globálnemu otepľovaniu. O ocenenie sa zaslúžil aj svojím prejavom v Prahe počas summitu s vtedajším ruským prezidentom Dimitrijom Medvedom. Počas prejavu hovoril práve o vyššie spomínaných témach. 

Pozrite si archívnu reportáž o Nobelovej cene, ktorú získala EÚ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy