Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
USA chcú brať migrantom deti, aby ich odradili od prisťahovalectva
Zdielať na

USA chcú brať migrantom deti, aby ich odradili od prisťahovalectva

USA / Americké úrady sprísňujú postihovanie cudzincov, ktorí vstúpia na územie Spojených štátov so svojimi deťmi. V snahe odradiť migrantov chce vláda prezidenta Donalda Trumpa odoberať prisťahovalcom ich deti a umiestňovať ich do ochranného opatrovníctva.

Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions a šéf imigračného a colného úradu Thomas Homan tvrdia, že opatrenie nie je nové, je iba rozšírením už zavedených postupov.

"Vždy sme rozdeľovali rodiny," povedal Homan, pričom vysvetlil, že zväčša išlo o prípady, kedy zadržané osoby neboli schopné dokázať svoj príbuzenský vzťah. Niektorí pašeráci ľudí podľa neho pri prevoze tvrdia, že sú rodičmi prevážaných detí.

Ďalším prípadom, kedy musia oddeľovať deti od dospelých je vtedy, ak je dospelý sprievod trestne stíhaný a umiestnený do väzby. Deťom následne musia úrady zaistiť dočasnú opatrovnícku starostlivosť.

V apríli oznámili úrady začiatok "nulovej tolerancie" voči imigrantom, ktorí sa do krajiny dostávajú bez povolenia. Dosiaľ úrady reagovali na nelegálnu migráciu tak, že zadržané osoby za protiprávne prekročenie hraníc deportovali bez trestného stíhania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy