Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Danko strávil čas v luxemburskom parlamente. Máme sa od nich čo učiť
Zdielať na

Danko strávil čas v luxemburskom parlamente. Máme sa od nich čo učiť

Google News Button Sledovať správy

LUXEMBURG / Slovensko si ako malá krajina musí brať príklad z úspešného príbehu iných menších krajín Európskej únie. Dobrým príkladom môže byť Luxembursko. Tento drobný štát s približne polmiliónovou populáciou má so Slovenskom veľmi dobré, nielen ekonomické vzťahy. Práve tam strávil dva dni predseda Národnej rady Andrej Danko.

Predseda slovenskej národnej rady sa najprv stretol so svojím kolegom z luxemburského parlamentu. Andreja Danka obzvlášť uchvátil zvonček, ktorý v Luxembursku používajú na ohlásenie začiatku parlamentnej schôdze. 

Luxembursko aj Slovensko spája okrem iného aj to, že sa po nedávnej kauze otravy ruského agenta Skripaľa rozhodli nevyhostiť ruských diplomatov. "Myslíme si, že svet má veľké problémy, ktoré nevyriešime bez Ruska. Máme byť kritickí a neprijímať všetko? Napríklad vo veci Ukrajiny a Krymu musíme byť silní a rozhodní, ale v diplomacii by sme mali používať menej svalov z americkej, ruskej či inej strany. Mali by sme začať používať rozum," povedal predseda luxemburského parlamentu Mars Di Bartolomeo. 

Vo viacerých témach sa ale oficiálne postoje Luxemburska a Slovenska líšia. "Luxembursko tvorí 53 percent domácich a 47 percent prisťahovalcov. Migrácia pre nás nikdy nebola hrozbou, vždy to bola šanca," uviedol Bartolomeo. 

Líši sa aj pohľad na to, s kým môžu dospelí ľudia uzatvárať manželstvá. Premiér Xavier Bettel je prvým otvorene gay predsedom vlády členskej krajiny Európskej únie, ktorý sa zosobášil so svojím partnerom. "Diskutovali sme o rôznych veciach, o budúcnosti vzťahov v rámci Európskej únie, o vzťahu k Rusku, ale aj o justícii, médiách a o vražde novinára a jeho preartnerky," uviedol Bettel.

K naďalej neobjasnenej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa vyjadril aj predseda luxemburského parlamentu, ktorý je bývalým novinárom. "Sloboda tlače, sloboda názorov, právny štát a solidarita, to sú základné hodnoty Európskej únie. Nemôžeme v tom robiť kompromisy," vyjadril sa Bartolomeo. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy