Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
EXKLUZÍVNE: Kaliňák sa vyjadruje ku kauze únosu Vietnamca
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Kaliňák sa vyjadruje ku kauze únosu Vietnamca

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko zahraničné médiá pretriasajú v súvislosti s nepríjemnou kauzou. Spadá ešte do čias ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ide o vietnamského komunistu, ktorý ušiel do Nemecka a neskôr ho odtiaľ uniesli naspäť do Vietnamu. Problém je v tom, že auto, ktoré si únoscovia požičali, malo podľa GPS dát parkovať pred bratislavským hotelom Bôrik práve v čase, keď tam bola oficiálna návšteva vietnamskej delegácie. Zistili to novinári z Frankfurter Allgemeine Zeitung, následne o tom informovali aktuality.sk. Pre TV JOJ sa k tomu vyjadril exminister Robert Kaliňák.

Na priebeh vyšetrovania incidentu, v ktorom sa spomína aj Slovensko, sa tento týždeň podrobnejšie pozrel denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Načasovanie nie je náhodné. V Berlíne sa totiž postavil pred súd jeden z údajných aktérov únosu vietnamského funkcionára, ktorý mal únoscom zohnať autá.

“Je podozrivý, že v Českej republike prenajal dve autá. Jedno na sledovanie a jedno na samotný únos. Neskôr ich vrátil späť do Prahy,” povedal prokurátor Lienhard Weiss. A ako sa vlastne vietnamský funkcionár ocitol v Nemecku? Ušiel tam v roku 2016 po tom, čo ho vo vlastnej krajine ako predsedu štátnej stavebnej spoločnosti stíhali pre rozsiahlu korupciu. Chcel sa údajne trestu vyhnúť a v Berlíne požiadal o azyl. Vietnamské úrady boli proti a opakovane žiadali Nemecko o vydanie. To, že sa ho nakoniec rozhodli vlani v júli uniesť, môže byť podľa odborníkov boj o moc v komunistickej strane. Vo Vietname funkcionára nakoniec odsúdili na dve doživotia.

“Predpokladáme, že vietnamská tajná služba sa cítila neohrozená a mysleli si, že túto operáciu vykonajú bez toho, aby si to niekto všimol. A to bola veľká chyba," hovorí právna zástupkyňa Trinx Xuan Thanha, Petra Schlagenhauf. Nemecký denník totiž podrobne opísal, ako mali vietnamské tajné služby Thana prepašovať do vlasti. A spomína aj Slovensko. Podozriví mali po incidente odcestovať do Bratislavy. Auto sa podľa GPS signálu malo objaviť pri vládnom hoteli Bôrik, a to v čase rokovania našich a vietnamských politikov za účasti vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Z tlačovej správy ministerstva vnútra je zrejmé, že o tejto záležitosti bolo informované už v auguste minulého roka, odkedy s nemeckou stranou pri objasňovaní prípadu spolupracuje. "Máme za to, že takéto veci sa riešia iným, štandardným spôsobom. Ministerstvo vnútra SR od augusta minulého roku intenzívne spolupracuje s partnermi v Nemecku pri objasnení tejto záležitosti, pričom cestou medzinárodnej právnej pomoci poskytuje maximálnu súčinnosť," stojí v stanovisku ministerstva vnútra.

​Oficiálny zoznam

K veci sa televízii JOJ podrobnejšie vyjadril aj exminister Robert Kaliňák, ktorý si uvedomuje, že Slovensko sa dostalo do podozrenia, že vládny špeciál mohol previezť uneseného Vietnamca z Prahy do Moskvy so zastávkou v Bratislave. Exminister tvrdí, že nemeckým vyšetrovateľom už bol zaslaný oficiálny zoznam cestujúcich, ktorý nám pred návštevou poskytla vietnamská strana. "V tom zozname sa nenachádzalo také meno. Nemeckí partneri hovorili o ležiacom alebo spútanom pacientovi, takého sme neviezli," hovorí Kaliňák. 

Potvrdil, že delegácia mala prísť do Viedne, ale prišla do Prahy a požiadala o dopravu vládnym špeciálom, čo naša strana aj urobila. Rokovanie prebehlo štandardne, nič podozrivé. Nevšimli si ani podozrivé auto, ktoré malo podľa GPS pri Bôriku parkovať. "Tie informácie hovoria v náznakoch, akože auto, ktoré bolo tam, bolo aj tu," pokračuje exminister.

Či sa mohol dostať unesený Vietnamec do vládneho špeciálu na letisku, personál letiska nevie. "Ku všetkým štátnym letom sa môže vyjadrovať len ministerstvo vnútra, keďže tie patria pod letecký útvar MV SR," informuje hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. 

​Zneužitie pohostinnosti

V prípade, že by vyšetrovanie potvrdilo "spoluprácu" Slovenska pri únose vietnamského občana, ministerstvo to bude považovať za zneužitie našej pohostinnosti. "V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami," píše sa v stanovisku ministerstva. 

Podľa exministra Kaliňáka už samotné podozrenie je znepokojujúce. "Takéto veci vnesú nejakú mieru tieňa, ale musíme vychádzať z toho, že tie veci zatiaľ sú v rovine dohadov," myslí si Kaliňák. Ku kauze sa vyjadril aj premiér Pellegrini. "Potrebujeme najskôr preveriť, či slovenská strana dostala pravdivé info a či sme neboli zavedení, že v delegácii bol človek, ktorý bol vydávaný za niekoho iného," povedal premiér. 

Pozrite si rozhovor Roberta Kaliňáka po dovolenke:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy