Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Robert Fico: Koalícia je po rekonštrukcii pevná, vydrží až do volieb 2020
Zdielať na

Robert Fico: Koalícia je po rekonštrukcii pevná, vydrží až do volieb 2020

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Expremiér Robert Fico tvrdí, že prezident ho niekoľkokrát oklamal. Vraj koalícia je po otrasoch a rekonštrukcii pevná a tak by mala vydržať do volieb v roku 2020. Situáciu môžu zmeniť len nezhody predsedov politických strán, ale keďže vláda má pred sebou návrh nových sociálnych opatrení, najmä zvyšovanie platov, zrejme na hádky nebude priestor.

Expremiér a šéf Smer-SD Robert Fico poskytol rozhovor denníku Pravda.sk. Tú zaujímalo najmä to, či existuje niečo, čo by mohlo položiť súčasnú vládnu koalíciu. Podľa Fica úskalia môžu nastať len v otázke komunikácie koaličnej rady. Vláda sa teraz sústreďuje na sociálny balíček a plnenie programového vyhlásenia vlády.

Situáciu by mohla narušiť nejaká vážna kauza. Nie však podobná tej, ktorá sa týkala štátnej tajomníčky Jankovskej, ktorá sa podľa jeho slov ukázala ako vymyslená: "Človek, ktorý ju pošpinil, povedal, že si to celé vymyslel a ospravedlnil sa jej. To je typický príbeh toho, akým opozícia a významná časť médií idú Smeru po krku."

​Opozícia a organizátori zhromaždení o predčasných voľbách hovoria stále. Fico však upozorňuje, že v parlamentnej demokracii verejnosť nemôže diktovať a rozhodovať, kto bude ministrom vnútra a tiež či budú, alebo nebudú predčasné voľby, hoci by si ich prezident Kiska aj organizátori želali. Expremiér prezidentovi vyčíta, že najprv Slovensko označí za úspešnú krajinu, ale po vražde Jána Kuciaka tieto slová odrazu neplatia. Zdôrazňuje, že ak Kiska hovorí o úspešnom Slovensku, je to aj vďaka Smeru, ktorý je pri moci desať z 25 rokov. Kiska bol v čase vrážd Kuciaka a Kušnírovej na dovolenke a nepáči sa mu, že keď sa vrátil, tak vyzval na predčasné voľby alebo zásadnú rekonštrukciu vlády. Podľa neho z Prezidentského paláca nezaznel hlas na obranu SR. „Jeho úloha v marcových udalostiach bola viac než smutná,“ povedal Fico na sneme Smer-SD  a upozornil, že Kiska sa pohyboval na hrane ústavy.

Prezident Kiska povedal, že členovia vlády roky ignorovali varovania SIS o prepojení mafie na východe Slovenska s osobami, ktoré pôsobia na Úrade vlády. To Fico kategoricky odmietol: "To nie je pravda. Ako predseda vlády som nedostal žiadnu správu, ktorá by hovorila o mafii či o prepojeniach na mafiu," ovedal Fico pre Pravda.sk. Prezident ho vraj niekoľkokrát oklamal: "Niekoľkokrát mi podal ruku na niektoré veci a oklamal ma," tvrdí expremiér. ​

​Po vražde Kuciaka, prejave prezidenta, keď do ulíc vyrazili občania Fico tvrdil, že za zhromaždeniami a prezidentovým prejavom je cítiť zahraničný vplyv. Myslel tým finančníka Georga Sorosa. Fico si za týmto názorom stále stojí: "Človek nepotrebuje vysokú školu, aby videl, čo sa dialo na Slovensku. Okamžite po oznámení vraždy v pondelok sme od utorka vnímali tú obrovskú mieru organizovanosti vecí. Nechápem, prečo sa bojíme povedať, že organizátori tretieho sektora, ktorí sú za verejnými pochodmi, sú napojení na zahraničné nadácie. Povedal som vlastný názor." Dodal tiež, že hlavný organizátor zhromaždení Juraj Šeliga spolupracuje s nadáciou Otvorenej spoločnosti, ktorú financuje spomínaný Soros.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy