Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Indonézia očami Slovenky. Chudoba a krása v jednom
Zdielať na

FOTO: Indonézia očami Slovenky. Chudoba a krása v jednom

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA,JAKARTA / Tri týždne v Indonézii. Pozrite si fotoreportáž Slovenky, ktorá navštívila Indonéziu. Okrem potápania s korytnačkami, prespala v džungli, ochutnala miestne jedlá a naučila sa surfovať.

"Stretla som sa zoči voči s orangutanmi, naučila som sa za dve hodiny surfovať, potápala som sa s kyslíkovou bombou a videla korytnačky a Nemov a iné podmorské potvory, ochutnala jedlá a ovocie, ktoré som nemala šajnu, že existujú, spoznala som ľudí, ktorí sami nemajú a rozdávajú, navštívila som školu, kde deti nechodia z donútenia, ale preto, že chcú. Zažila som jednoducho iný svet. Svet, ktorý nie je o nič lepší ako ten náš, no ľudia sa tam tešia z absolútnych maličkostí," tvrdí Slovenka Iveta. 

Rozhodla sa vycestovať za svojou kamarátkou a kolegyňou do Indonézie. Naplánovali si tri týždne cestovania a výletov. "Prvý týždeň bol náročný, cestovali sme z Bali cez Jávu až na Sumatru, aby sme prenocovali v džungli a stretli voľne žijúce orangutany. Podarilo sa nám to. Bol to krásny zážitok. I keď to prenocovanie v džungli chcelo veľkú dávku odvahy," opisuje Iveta. 

​Ostatné dva týždne strávili na ostrove Lombok a Gili. Okrem potápania s korytnačkami a ochutnávania miestnych jedál, sa stihli naučiť surfovať a spoznať miestnych ľudí. "Je tam obrovská chudoba. Deti tam predávajú vlastnoručne vyrobené veci a keď odmietnete kúpu, začnú plakať, že nemajú čo jesť. Je to veľmi smutné. Zdravotná starostlivosť je pre nich drahá. Aj počas nášho výletu, zomrelo jedno dievča z triedy kamarátky, u ktorej som bola."

Chudoba nebola jediná smutná vec. "Pláže sú veľmi špinavé, aj voda. Keďže sme nebývali v rezortoch, neviem posúdiť, či je to tak všade. Miestnych sme sa pýtali, kde majú najkrajšie pláže a na všetky, ktoré nás poslali, boli špinavé, plné plastov a zvyškov jedál," hovorí Slovenka. 

"Najväčší zážitok som určite mala z potápania na ostrove Gili Trawangan. Tu som zažila biely piesok a krásne čisté a tyrkysové more, presne ako z letákov cestovných kancelárií. Dopoludnia sme absolvovali potápačský kurz a popoludní sme vyrážali na more. Podmorský svet je tam krásny. Ak sa tam niekedy vyberiete, určite to vyskúšajte," odporúča Iveta. 

Najčítanejšie správy