Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Štátnu tajomníčku spájajú s miliónovými odmenami za zmanipulovaný súd. Obvinenia odmieta
Zdielať na

Štátnu tajomníčku spájajú s miliónovými odmenami za zmanipulovaný súd. Obvinenia odmieta

BRATISLAVA / Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská podľa tvrdení trenčianského podnikateľa, s ktorým je v spore, mala podľa neho dostať miliónové úplatky ešte pred viac než 16 rokmi. Údajne priamo od vtedajšieho člena zločineckej bandy Petra Čongrádyho, s ktorým sa vraj osobne poznali. Milióny boli pre rozhodovanie v prípade, v ktorom podnikateľa súdila. Jankovská sa voči podnikateľovým obvineniam už bráni na súde. Televízia JOJ sa o prípad zaujíma spoločne s viacerými médiami.

Monika Jankovská, súčasná štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti ako predsedkyňa senátu Okresného súdu v Trenčíne v roku 2002 súdila vydieračský prípad štyroch obžalovaných mužov. Jedným z obžalovaných bol trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček. V roku 2000 ho zadržali kukláči na základe údajne vykonštruovaného obvinenia, ktoré mal zosnovať vtedajším boss bratislavskej zločineckej bandy Peter Čongrády. Ten mal podľa neho záujem aj o ovládnutie jeho historickej budovy na hradnom kopci známej ako Fatima. "Pevne verím, že policajti to mali podplatené, teda od Čongrádyho mali veľké odmeny," uviedol Janíček. 

Čongrády mal podľa podnikateľa pripraviť pascu, nahovoriť poškodeného, aby polícii tvrdil, že sa stal obeťou trestného činu, pre ktorý Janíček s tromi mužmi nakoniec aj išli do väzby. Jeden z obvinených bol pre zaujímavosť priamo Čongrádyho drogovo závislý brat. "Ako som bol prepustený, tak ma mafiáni uniesli a musel som odovzdať nehnuteľnosť v centre Trenčína," dodal Janíček. 

Už počas väzby sa mal Čongrády kontaktovať na podnikateľovu ženu s tým, že vybaví prepustenie z väzby aj pre jej manžela a smiešne tresty na súde pre všetkých. Len to bude stáť niekoľko miliónov potrebných pre pozitívne rozhodovanie sudcov, ktorých osobne pozná. "To bol prvý náznak toho, čo tvrdila moja žena a mafiáni, že Jankovská v tom má prsty," uviedol Janíček.

Prepojenie Čongrádyho na vtedajšiu sudkyňu a súčasnú štátnu tajomníčku samotná Monika Jankovská odmieta. "Tohto človeka absolútne nepoznám, neviem o koho ide, súdila som jeho brata spolu s Janíčkom," uviedla Jankovská. "Momentálne prebieha konanie pre trestný čin ohovárania a pre trestný čin krivého obvinenia, kde je obžalovaným práve viackrát súdne trestaný Ondrej Janíček," povedala Jankovská. Podľa nej ju podnikateľ podozrieva len preto, aby dosiahol obnovu procesu, na ktorom ho súdy právoplatne poslali za mreže. Viaceré média v tomto prípade majú k dispozícii tvrdenia muža, ktorý pre Čongrádyho v tom čase robil. Michal Vida bol údajne svedkom stretnutí Jankovskej s Čongrádym priamo v jej sudcovskej kancelárii.

TV JOJ sa cez internet spojila s poškodeným, ktorý bol na súde vedeným Jankovskou v pozícii poškodeného. Ten sa stále zdržiava mimo Slovenska.  Ak by dosiahol trenčianska podnikateľ obnovu konania v starom procese, bude vypovedať inak ako pred 16 rokmi.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy