Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Viac ako tisíc ľudí prišlo protestovať pred parlament. Andrej Danko navrhol organizátorom stretnutie
Zdielať na

Viac ako tisíc ľudí prišlo protestovať pred parlament. Andrej Danko navrhol organizátorom stretnutie

BRATISLAVA / Kým vo vnútri parlamentu prebieha debata o vyslovení dôvery zrekonštruovanej vláde, vonku sa zhromaždili ľudia, ktorí požadujú radikálnejšie riešenie. Podľa organizátorov protestu sú pre Slovensko najlepším riešením predčasné voľby. Andrej Danko po proteste prijal organizátorov. Na úvod stretnutia ich vyzval, aby vstúpili do politiky.

Podľa reportéra TV JOJ Dáriusa Haraksina sa pred parlamentom zhromaždilo viac ako tisíc ľudí a ďalší stále prichádzajú. Tento deň si študenti nevybrali náhodou. Zatiaľ čo oni vonku protestujú, v parlamente poslanci rokujú o vyslovení dôvery novej vláde. "Najhlavnejšou požiadavkou sú predčasné voľby, žiadame, aby poslanci nevyslovili dôveru vláde," povedal jeden z organizátorov protestu Dávid Straka.

​Niektorí poslanci pred koncom nabrali odvahu a prišli medzi ľudí. Medzi ľudí vyšli aj politici, medzi nimi Ľubomír Gaľko (SaS), Jana Kiššová (SaS), Jozef Rajtár (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO).

Program zhromaždenia

Zhromaždenie začalo o 17:00 s programom do 19:00. Hneď v úvode herečka Táňa Pauhofová prečítala list od rodín zavraždených - novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. V liste sa uvádza, že v tejto vláde nie je nič nové, politici si len vymenili stoličky a predstavenie pokračuje ďalej. Rodiny zavraždených zdôraznili, že neveria policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi.

K protestujúcim prehovoril aj herec Matej Landl, ktorý prečítal výzvu Žiadame kultúrny reparát. Vo výzve požadujú demisiu ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. "Dokážte kvalifikovanou nomináciou na post ministra kultúry, že ste pochopili, o čo ide: o kompetentnosť, dôveryhodnosť a morálnu integritu,“ uvádza sa vo výzve. Landl zdôraznil, že signatári výzvy nechcú meniť výsledky parlamentných volieb, ale chcú zodpovedné správanie. "Ulica je pokojná, ale prestaňte sa jej vysmievať,“ vyhlásil.

Sláčikové kvarteto potom zahralo titulnú pieseň z filmu Titanic. Vraj preto, aby sa našli 4 poslanci, ktorí zachránia potápajúce sa Slovensko.Najväčší rozruch ale spôsobil Rafael Janíček. Rozpovedal príbeh o tom, ako mu údajná justičná mafia zničila život. "Je pravda, že naša rodina neprišla tragickou smrťou o člena našej rodiny, ale vyhrážky smrťou niektorého z nás boli súčasťou nášho žitia." Počas protestu organizátori tiež zbierali podpisy na podporu referenda o predčasných voľbách.

Stretnutie s Dankom 

Predseda NR SR Andrej Danko navrhol hlavným organizátorom dnešného protestného zhromaždenia pred parlamentom stretnutie, na ktorom by si vypočul ich požiadavky. Ako informoval jeho hovorca Tomáš Kostelník, k stretnutiu došlo po oficiálnom ukončení protestu. "Sám som ako študent protestoval v roku 1989, chápem preto túto emóciu. Chcel by som oceniť všetkých mladých ľudí, ktorí sa v zhromaždeniach angažujú. Ale počas nášho stretnutia budem apelovať na týchto ľudí, aby vstúpili do politiky, do toho politického ringu a zažili ten pocit, ako keď som ja zo SN vyhnal Jána Slotu," povedal Danko na začiatku stretnutia.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy