Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pellegrini absolvoval štátnu návštevu Poľska. Riešili najmä úbytok peňazí z eurofondov
Zdielať na

Pellegrini absolvoval štátnu návštevu Poľska. Riešili najmä úbytok peňazí z eurofondov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa z rokovania vlády ponáhľal na bratislavské letisko. Na pravé poludnie odletel na svoju prvú pracovnú cestu do Poľska. Štáb TV JOJ letel k našim severným susedom spolu s ním. Premiér sa na stretnutie pripravoval rovno v lietadle. Veľa času na to však nemal.

Let do Varšavy trval kratšie, ako cesta v zápche zo Šamorína do Bratislavy. Po hodine a štvrť si už premiér podával ruku s naším veľvyslancom v hlavnom meste Poľska. Z letiska smeroval rovno na Úrad vlády, kde sa stretol s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim. Premiéri, ktorí nie sú vo svojich krajinách lídrami najsilnejších strán, sa poznajú už dlhšie.

Za krátky čas museli zvládnuť veľa tém - doprava, dane, cestovný ruch či štrukturálne fondy. Práve táto téma rezonovala najviac. Denník Financial Times totiž zverejnil návrh rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027, podľa ktorého by obe krajiny mohli prísť o miliardy eur. Únia ich totiž plánuje presmerovať do krajín najviac postihnutých finančnou krízou, ako Grécko, Taliansko či Španielsko. “Stredná Európa je 14 rokov v Európskej únii. Ale má pred sebou ešte dlhú cestu, aby dobehla západné krajiny,” povedal Morawiecki.

Obe krajiny sa zhodli, že pomôžu zaplátať dieru, ktorá v rozpočte ostane po odchode Británie, len aby nám nezobrali príliš veľa. Krajiny chcú riešiť prepojenia daňových systémov. "Ak spoločnosti zarábajú na území našich krajín, mali by na tomto území aj platiť dane," myslí si Peter Pellegrini. “Peniaze, ktoré zarobia firmy, by mali zostať tam, kde ich zarobili. Aj o tomto chceme obaja hovoriť v Bruseli,” dodal Morawiecki.

Náš premiér na záver pozval poľského kolegu na spoločné stretnutie vlád do Bratislavy. Pellegriniho pracovné cesty sa Poľskom ani zďaleka neskončili. Už o pár dní pocestuje do Berlína, potom do Viedne a napokon do bulharskej Sofie.

Pozrite si archívu reportáž o návšteve českého prezidenta na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy