Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci odobrili termín konania budúcoročných volieb do Európskeho parlamentu
Zdielať na

Poslanci odobrili termín konania budúcoročných volieb do Európskeho parlamentu

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Poslanci v stredu podporili návrh Rady, aby sa nasledujúce voľby do EP uskutočnili v dňoch 23. - 26. mája 2019. Parlament tiež schválil kalendár svojich budúcoročných plenárnych zasadnutí.

Termín volieb do Európskeho parlamentu navrhla Konferencia predsedov(predseda EP a lídri politických skupín) ešte 11. januára. Následne sa ním zaoberala Rada (ministrov) EÚ, ktorá ho 13. marca formálne predložila a zaslala poslancom. Návrh spracoval Výbor EP pre ústavné veci, ktorý ho podporil v pondelok večer a posunul plénu EP na schválenie. Parlament termín volieb v stredu pomerom hlasov 492 (za): 14 (proti): 24 (zdržalo sa hlasovania) podporil.


Voľbám do Európskeho parlamentu budú tiež prispôsobené termíny budúcoročných plenárnych zasadnutí EP, ktoré poslanci schválili v samostatnom hlasovaní.

Vyhlásenie spravodajkyne

„Ďalšie voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia v dňoch 23. - 26. mája 2019. Čas sa kráti. Občania Európskej únie pristúpia k urnám, aby si po deviatykrát zvolili Európsky parlament a zapojili sa tak do jeho práce,‟ uviedla spravodajkyňa Danuta Hübner (EPP, PL).

Reakcie slovenských poslancov

„Európsky parlament vyjadruje vôľu občanov EÚ. Musíme robiť všetko pre to, aby bola účasť vo voľbách čo najvyššia, a to najmä pri mladej generácii. Vítam, že časť kresiel po Veľkej Británii bude ponechaná pre ďalšie rozširovanie Európskej únie,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Ďalší postup

Schvaľovanie termínu volieb do Európskeho parlamentu je po konzultácii s poslancami temer na konci. Rada by mala celú procedúru ukončiť do júla, aby poskytla členských štátom dostatok času na zorganizovanie budúcoročných volieb.

Súvislosti

Podľa aktu o voľbách z roku 1976 by sa voľby do Európskeho parlamentu, v nadväznosti na prvé priame voľby do EP v dňoch 9. - 12. júna 1979, mali konať medzi 6. a 9. júnom 2018. Rada však môže jednomyseľne - v určitom časovom rámci - navrhnúť iný termín konania volieb, ktorý však musí skonzultovať s Európskym parlamentom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy