Skoro jasno
15°
Bratislava
Danko spomína na Fica: Kým bol premiérom, nevznikalo toľko trecích plôch ako s Pellegrinim
Zdielať na

Danko spomína na Fica: Kým bol premiérom, nevznikalo toľko trecích plôch ako s Pellegrinim

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Andrej Danko kritizuje svojich koaličných partnerov, za to, že sa dozvedel o odchode ministra vnútra Tomáša Druckera, dozvedel z médií. Uviedol to na tlačovej konferencii v centrále strany.

"Áno bolo zvolané mimoriadne predsedníctvo strany, preberali sme aj vnútroštátne a koaličné záležitosti. Ako to v živote býva, prichádzajú rôzne situácie aj v spolužití v koalícii, nikdy to nie je ideálne, vznikajú aj trecie plochy, ktoré partneri vedia uhladiť," začal na tlačovej besede Andrej Danko. 

"SNS z hľadiska stanov a orientácie spočíva na národnej kresťanskej sociálnej politike, asi by nebolo rozumné, aby sme od týchto hodnôt odstupovali, preto bolo pre nás v roku 2016 dôležité, že sme u svojich partnerov nachádzali kompromisy. Po dvoch rokoch fungovania vlády sme si dokázali problémy vyriešiť. Teraz nastala nová situácia, nový premiér," pokračuje Danko. 

Dodal, že na štvrtok popoludnie zavolal premiéra Petra Pellegriniho na pracovné stretnutie. "Aby sme si vyjasnili postoje k otázkam vládnutia. Keď vládol Robert Fico nevznikalo toľko trecích plôch ako teraz. Ak mám byt koaličný partner, ktorý sa dozvedá o odchádzaní ministrov z tlačových besied, tak si neviem predstaviť takéto partnerstvo," vysvetlil predseda SNS. 

Zároveň jedným dychom ale dodal, že to neznamená, že otvára koaličnú zmluvu. "Odmietam, aby som musel tvrdo bojovať o veci, ktoré sú prirodzene vo funkčnom štáte. SNS požaduje rešpektovanie, sprístupňovanie informácií a vysvetľovanie zákonov. Máme právo vedieť, že minister odchádza zo svojej funkcie, kto bude nový policajný prezident, ako ho zvolíme. Ono, v živote sa ťažko buduje dôvera a ľahko sa stráca. Ubezpečujem vás ale v tom, že  nie sme v stave, že by sme si tieto nezhody nedokázali vysvetliť, dodal.

​Som rád, že sme nevyhostili veľvyslancov

Danko by nebol rád, ak by Petra Pellegriniho postihol osud Ivety Radičovej, ktorá bola tiež premiérkou, ale nebola predsedníčkou najsilnejšej strany.

Ak ma byť SNS súčasť tejto vlády, je zodpovedná aj za zahraničnú politiku. "Vidím hon na čarodejnice, vyhlásenia svetových lídrov cez sociálne siete, ktoré sú potom konfrontované so skutočnosťou. Mám strach z napätia, ktoré narastá medzi USA a Ruskom. Som veľmi rád, že sme nevyhostili ruských veľvyslancov, a čas mi dá za pravdu, že sme rozhodli dobre. Budme radi, že Islamský štát bol porazený, a robme všetko preto, aby nevznikali lokálne vojny, aby sa neviedli ďalšie boje," vysvetlil.

"Chcem povedať, že ani ja nedisponujem informáciami, aby som dal za pravdu i vo veci otravy ruského špióna. Je tu nutná rozvážnosť, preto si to chceme s premiérom ujasniť. Je tých tém hrozne veľa. Urobíme všetko preto, aby sme si slušne a inteligentne vysvetlili všetky nejasnosti, aby bola v piatok bezproblémová vláda. Určite sa nechceme dozvedať o krokoch našich partnerov z médií, považujem to za neúctu," uviedol.

K Dankovmu vystúpeniu sa vyjadril aj Peter Pellegrini na Facebooku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy