Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister vnútra Tomáš Drucker končí, rozhodol sa podať demisiu
Zdielať na

Minister vnútra Tomáš Drucker končí, rozhodol sa podať demisiu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra Tomáš Drucker končí ako minister vnútra. Svoju demisiu podá do rúk prezidenta Andreja Kisku.

Minister vnútra Tomáš Drucker končí ako minister vnútra. Svoju demisiu podá do rúk prezidenta Andreja Kisku.

​​Tomáš Drucker uviedol, že odchod z funkcie je jeho slobodné rozhodnutie. "Keď som prijímal funkciu, tak som vnímal, že ide o istý konsenzus medzi koalíciou a predstavami Prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý demonštroval hneď v úvode isté svoje požiadavky týkajúce sa osoby Tibora Gašpara. Ja som žiadal aj jeho aj vás o istý časový priestor, hovoril som o dňoch a týždňoch. Myslím si, že 3 týždne je dostatočný čas na to, aby som si urobil svoj vlastný pohľad. Keď som funkciu preberal, tak som povedal, že to nie je niečo, čo by som si želal a prial. V zásade môžem povedať, že som sa necítil autenticky na túto pozíciu. Ale povedal som, že sa musím pokúsiť. Pokúsiť sa prinavrátiť tú spochybňovanú dôveru, ktorá nastala v spoločnosti po vražde novinára a jeho snúbenice."  

Drucker tvrdí, že nechcel podľahnúť tlakom mnohých ľudí, ktorí s touto požiadavkou prichádzali na námestia miest, pretože je presvedčený o tom, že štát by nemal byť spravovaný na základe vyvolaného tlaku demonštrantov, opozície, alebo médií. "Ja som 3 týždne mal možnosť sa rozprávať nielen s policajným prezidentom, ale aj s mnohými inými ľuďmi. Overoval som si mnohé pohľady. Tie, pre ktoré bol policajný prezident kritizovaný, pýtal som sa ľudí na generálnej prokuratúre, na inšpekcii, v rámci policajného zboru, pozeral som sa, čo v minulosti policajný prezident dosiahol a urobil a dospel som k záveru, že si nemyslím, že je správne a spravodlivé odvolať Tibora Gašpara." Sám však tvrdí, že sa chce aj v budúcnosti vedieť na seba pozrieť v zrkadle. Ak by bol chcel odvolať Tibora Gašpara, nikto by mu v tom nezabránil. Aj ak by to malo znamenať, že by ho odvolal a následne sám odišiel. 

Tlačovú konferenciu Tomáša Druckera sme vysielali naživo:

Drucker potvrdil, že: "existujú v súčasnosti dôvody, v podobe spoločenskej polarizácie, ktorá priamo súvisí s jeho osobou a zotrvaním, pre ktoré mohol prezident policajného zboru ponúknuť svoju rezignáciu." 

Minister vnútra tvrdí, že Tiborovi Gašparovi je najviac vytýkané spojenie s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. On sám však nenašiel také presvedčivé dôkazy, ktoré by ho donútili Gašpara odvolať. "Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, žiadalo sa, aby som odvolal Tibora Gašapara, ale ja nechcem byť politikom, ktorý za každú cenu, ním chce byť. Ja si chcem uchovať svoju integritu a ak si myslím, že odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ mám ja vytvárať istú polarizáciu, namiesto jej uvoľnenia, tak si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. A preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu a uvoľním tak miesto inej osobe, aby s vysporiadala s touto otázkou."

Tomáš Drucker odchádza podľa svojich slov ako najkratšie pôsobiaci minister, ktorému sa ale podarilo: "aspoň predložiť dobrý návrh zmeny v policajnom zbore spôsobu obsadzovania, výberu prezidenta policajného zboru a šéfa inšpekcie a zároveň, to čo považujem na tom návrhu za najdôležitejšie sú povinné výberové konania pre vysokých riadiacich funkcionárov policajtov a takisto j policajtov v inšpekčnej službe. tento návrh išiel minulý týždeň do medzirezortného pripomienkového konania. Ja verím, že pomôže a posunie policajný zbor kvalitatívne vpred." Prezidentovi chce svoju demisiu doručiť v najbližších hodinách, alebo dňoch. Zatiaľ komunikoval o svojom odchode len s predsedom vlády. Toho plánovaná demisia nepotešila, ale zobral ju na vedomie. Nových policajných funkcionárov by podľa Druckera mohli po schválení novely voliť po novom už na jeseň.

Tomáš Drucker sa po podaní rezignácie plánuje vrátiť k svojmu súkromnému životu, keďže nie je politicky ani stranícky aktívny. Kto ho vo funkcii nahradí, nevie: "Je to post, ktorý podľa koaličnej dohody prislúcha strane Smer-SD a to je na nominácii predsedu vlády a straníckych orgánov."

"Od prvej chvíle som povedal, že nie som spokojný s touto pozíciou, v ktorej  sa necítim autenticky. Prijal som tú pozíciu preto, pretože na nej bola asi jediná dohoda, druhá alternatíva bola úradnícka vláda. Zdalo sa mi, že vláda, ktorá sa opiera o väčšinu v parlamente má prednosť pred tou vládou, ktorá sa o takúto väčšinu nebude opierať."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy