Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bruseli riešia budúcnosť európskych peňazí
Zdielať na

V Bruseli riešia budúcnosť európskych peňazí

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Čakajú nás vyššie príspevky do spoločného európskeho rozpočtu? Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker tvrdí, že ak chce únia napredovať, nič iné jej ani nezostáva. Po Brexite v roku 2019 navyše príde EÚ o takmer 13 miliárd eur. A žiadne úspory túto stratu podľa komisára pre rozpočet nezaplátajú.

Niekto chce škrtať, niekto navyšovať a niekto čísla udržať. V Bruseli sa pred začiatkom summitu 27 štátov riešia najmä peniaze. Počas pracovného obedu štátnici vyjadrovali svoje postoje k výške dlhodobého rozpočtu spoločenstva po roku 2020, a teda aj k jednotlivým členským príspevkom.

"Myslím si, že ak chceme realizovať nové plány a nemôžeme redukovať tie staré, tak budú musieť krajiny platiť viac," povedal médiám pri príchode Juncker. Práve jeho komisia chce začiatkom mája na základe dnešnej debaty predstaviť prvý návrh budúcej podoby rozpočtu únie pre roky 2021 až 2027.

Európske spoločenstvo navyše v roku 2019 opustí Veľká Británia, čím vznikne strata vo výške približne 13 miliónov eur. Komisár pre rozpočet Günther Oettinger upozorňuje, že tento finančný výpadok treba nahradiť a z úspor sa strata nevykryje.

Výdavky na spoločnú hospodársku politiku a štrukturálne fondy sa znižovať nemajú, navyše sa únia chce sústrediť aj na nové výzvy, ktoré predstavujú riešenie migračnej politiky, lepšiu ochranu vonkajších hraníc a spoločnú politiku obrany. Navyšovanie príspevkov je podľa diskutujúcich politickou záležitosťou.

Prezidentka Litvy Dalia Grybauskaitéová si myslí, že v otázke financií treba prehodnotiť aj súčasné politiky. "Je potrebné rozhodnúť, či príspevky zvyšovať a nájsť nové zdroje, alebo obmedziť niektoré staršie programy."

Čistých platcov, teda krajiny, ktoré do rozpočtu EÚ odvádzajú viac, než z neho čerpajú, ale Junckerov návrh nepotešil. Zvyšovanie príspevkov odmietajú. Holandský premiér Mark Rutte navyše povedal, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zvýšeniu príspevkov zabránil. Aj jeho dánsky kolega Lars Lökke Rasmussen je takého istého názoru: "Musíme udržať rozpočet do výšky jedného percenta hrubého národného produktu."

Rokovania v Bruseli mapuje reportér TV JOJ Richard Juriš, tému budeme aktualizovať.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy